• Mirja Brunberg, längst till vänster, höll tidigare på med dans och Amanda Swartz, Vanesa Adok och Annie Hogner var konståkare. Sedan ett knappt år tillbaka är kvartetten rugbyspelare i Linköpings nya damlag. Inget de ångrar utan de gillar sin nya sport skarpt. Foto: Leif Larsson

Bytte konståkning och dans mot rugby

Tre har hållit på med konståkning och en med dans. Nu är det rugby som gäller. "Det känns som jag har hamnat rätt. Rugby är kul", säger Vanesa Adok, före detta konståkare och en av fyra tjejer i Linköpings Rugbyklubb som sommaren 2016 bytte spår.

Vanesa Adok, 16 år, Amanda Swartz, 16 år, och Annie Hogner, 18 år, ägnade sig tidigare åt konståkning. Mirja Brunberg, 26 år, höll på med dans, bland annat balettvarianten. För knappt ett år sedan styrde kvartetten in på rugbybanan. Alla fyra är med i det nya damlaget i rugbyklubben. De berättar om hur det kom sig att de bytte aktivitet.

Fastnade direkt

– Min mamma har hållit på med rugby länge så hon har påverkat mig att börja. Jag fick problem med fötterna i somras, kunde inte åka skridskor så det var naturligt att prova något annat. Jag testade rugby, det var kul så jag fortsatte, berättar Amanda.

– Jag har ägnat mig åt konståkning hela livet, tröttnade, hängde med Amanda och blev biten av rugby, förklarar Annie.

– Jag var också trött på konståkning, jag blev påverkad av Amanda och hennes mamma, testade rugby och tyckte om det, inskjuter Vanesa.

– Min man spelade rugby när vi bodde utomlands så när Amandas mamma frågade om jag ville testa så lät det som en bra idé, jag provade några gånger och fastnade, avrundar Mirja förklaringsdelen.

Nya utmaningar

Att byta från konståkning och dans till rugby låter som en stor omställning. Tjejerna ser flera nymodigheter.

– Skillnaden är att jag nu är med i en lagsport. Förr hade man lagkamrater, men man tävlade emot dem, nu tävlar jag med mina klubbkompisar, påpekar Amanda.

– Tidigare var det bara den egna prestationen som avgjorde resultatet. Nu ska man både lita på andra och de ska också lita på mig, konstaterar Annie.

– I dans tävlade jag inte så det är nytt för mig. Jag har inte heller hållit på med bollar förut så det är också nytt för mig. Som tjej får jag också fler förvånade reaktioner när jag berättar att jag håller på med rugby än när jag höll på med dans, inflikar Mirja.

Fysisk sport

Det finns även beröringspunkter mellan rugby och vad de gjorde förut.

– Konståkning är mycket mer fysiskt ansträngande än många tror så på det viset är det likt rugby, förklarar Vanesa.

– I konståkning ramlar man på is så vi är vana med att idrott är hårt. Vi är rätt tuffa, säger Amanda.

Det här med rugbyns kroppskontakt är emellertid något nytt för konståkarna och dansaren.

– Man får en adrenalinkick när man springer ner någon, säger Annie med ett garv.

– Jag håller med, det är en skön känsla att tackla någon, säger Mirja.

Snabba kliv framåt

Tjejerna har snabbt tagit kliv framåt i sin nya sport. Nyligen var Amanda och Vanesa med Sveriges U-18 utvecklingslag i Rosslyn Park i England, en stor turnering med lag från många länder.

– Det gick bra och det var kul att se hur stort rugbyn är i världen. Den växer även i Sverige och det är roligt att Linköping i år har ett damlag, säger Amanda.

Kvartetten har lite olika mål med rugbyn. Vanesa och Amanda anstränger sig för att försöka komma så långt som möjligt. Mirja och Annie är med för att träna och träffa folk. Men framför allt har alla fyra roligt i sin nya sport.