• Aurore på hemmabanan i Sviestad. Foto: Tommy Pettersson
  • Fröken Milton förbereder sig inför nästa lopp. Foto: Tommy Pettersson
  • Aurore kör en Suzuki GSXR 600cc. Foto: Tommy Pettersson
  • Pappa Niklas Milton hjälper till i depån. Foto: Tommy Pettersson
  • Hjulvärmare plockas av. Foto: Tommy Pettersson

Bytte upp sig i hästkrafter

Aurore Milton är tjejen som håller på att byta från en häst till betydligt fler hästkrafter. Aurore är18 år och går sitt sista år på gymnasiet där hon läser samhällsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap. Till synes en helt vanlig tjej om det inte vore före hennes extrema intresse för höga hastigheter.

För drygt fyra år sedan sadlade hon om från häst till roadracing. Det var en förändring som tycks passa för ju fortare det går, desto bättre mår Aurore.

– Jag har alltid gillat fart men för fem år sedan så fick jag möjligheten att få åka med roadracerföraren Filip Backlund på Mantorp park och sedan var jag fast för sporten. Därefter testade jag lite ute på Sviestad som nu är min hemmabana. Efter ett tag köpte vi en Kawasaki 250cc och jag började köra i Junior Cup, berättar Aurore.

Startade med avåkningar

Sejouren i Junior Cup blev inte någon succé för hon körde av banan för det mesta.

– Det första året så fullföljde jag inte ett enda race. Det var en väldigt lärorik och rolig tid men jag hittade inte hem på den cykeln helt enkelt. Den där tröga Kawasakin var inte min grej. Jag gillar farten och då var inte 250 kubik-klassen tillräcklig för mig, säger Aurore Milton med ett leende och berättar samtidigt att hennes största intresset förutom roadracing är träning och kosthållning vilket verkar vara ett ändamålsenligt intresse eftersom roadracing är en fysiskt krävande sportgren.

Efter tre år i Junior Cup bestämde sig familjen Milton för att växla upp till en Suzuki GSXR 600cc och börja köra i Rookie Cup under 2013. Ett byte som tydligen passar för avåkningarna har blivit färre i takt med att hastigheten har ökat.

– Det var väldigt många som hade starka åsikter angående min uppflyttning till 600-klassen. Med jag bevisade att jag faktiskt har utvecklats och lärt mig massor under åren och att jag inte minst har lärt mig att kunna köra riktigt fort också. Jag kände att jag hittade rätt på nya hojen. Nu när jag vrider på gasen och det verkligen händer något så känns det rätt för mig.

Jämställd sport?

Nästa säsong planerar Aurore att köra Superstock 600 hemma i Sverige och målet är att ligga inom topp tio i Sverige bland killarna. Roadracing verkar vara en sport som passar båda könen och Aurore ser inga hinder framför sig.

–  På banan finns det inga könsskillnader; alla är hojförare och det gäller att vara tuff och ta för sig. Det är möjligtvis utanför banan som det märks men det är inget jag tänker på speciellt. Jag kommer att fortsätta köra på min Suzuki. Målet är även att försöka få ihop pengar till några tävlingar utomlands. Just för att det är ute i Europa och resten av världen som det finns en framtid. Och det är bäst att ta sig ut dit så fort chansen och ekonomin finns.

 – Mina långsiktiga mål är att ta mig ut i Europa och kunna hålla på med racing under resten av mitt liv. Att köra motorcykel är det bästa jag vet och det är någonting jag verkligen vill göra. Ett mer långsiktigt mål är gå upp ytterligare och börja köra 1000cc.

 

FAKTA:

Bor: Strax utanför Ljungsbro

Familj: Mamma, pappa, två hundar och en häst

 

CITAT:

”Den där tröga 250-hojen var inte min grej”