• Maria Käll är spindeln i nätet på Industricaféet i Linköping. Tillsammans med kollegan Hanna Pettersson tillverkar hon hundratals smörgåsar varje dag. Foto: Dennis Petersson
  • Från verksamhetens början var det leverans som gällde. I sådana här korgar kördes frukostmackorna ut till byggnadsarbetarna runt om i stan. Foto: Dennis Petersson
  • Det går fort att göra en macka. På mindre än en minut är den redo att ätas. Foto: Dennis Petersson

Caféet gör mackor i stora lass

Med anor från 1930-talet

Vad sägs om en smörgås med köttbullar och rödbetssallad, eller får det kanske lov att vara ägg och räksallad? På Industricaféet i Linköping tillverkas flera hundratals mackor varje dag, och sedan starten år 1934 har de varit en viktig frukostmakare för mängder av arbetare.

Till en början, för mer än 80 år sedan, var det leverans som gällde. Köket låg vid Postens lokaler på Södra Oskarsgatan och därifrån fraktades stora lass av frukostmackor till byggnadsarbetarna runt om i stan. Det var inte förrän år 1973 som verksamheten flyttade in i de nuvarande lokalerna, belägna i Tornby, där Maria Käll och Hanna Pettersson håller kyldiskarna fyllda med goda smörgåsar. Utöver dessa görs även smörgåstårtor, exotiska plankor och sallader.

– Största delen av våra kunder är ju givetvis de som jobbar här ute i Tornby, men vi har även en del besökare från andra delar av stan. Vi gör de mackor som kunden vill ha, vi lyssnar på deras önskemål, och de flesta kommer tillbaka till oss varje dag, berättar Maria.

Som hemma

Den familjära stämning som råder märks tydligt, vid hälsningsfrasen är det allt som oftast förnamnet som används. Kunderna känner sig trygga och personalen vet vad som går hem, beställningen görs, och bara någon minut senare är mackan färdigställd.

– Mycket av vår styrka tror jag ligger i att man känner sig som hemma här. Vi som jobbar är oss själva och vad man har hört från kunderna så gillar de atmosfären. Goda mackor går ju att få tag i på fler ställen, men vi erbjuder även den familjära stämningen, berättar Maria Käll, som ansvarat för Industricaféet de senaste tre åren.

Hundratals smörgåsar

Äger verksamheten gör Caroline Björklund, som även driver Wayne´s Coffee på Nygatan i Linköping, men de många hundra mackorna som säljs på Industricaféet varje dag tillverkas av tjejerna på plats. Nu väntar en smärre renovering av serveringslokalen, väggarna ska få ny färg och stolarna ska bytas ut, allt för att behålla den gamla charmen.

– Det ska bli kul med lite uppfräschning faktiskt, men annars tror jag vi kör på som vanligt framöver. Fortsätter lyssna på kunderna och möta deras behov.