• Camilla Gentz och Frida Eklund är företagare i Åtvidaberg. Foto: Lars-Göran Bexell

Camilla skolade om sig till frisör

Camilla köpte i somras frisörsalongen Hårknuten i Åtvidaberg. Innan hon skolade om sig till frisör var hon barnskötare i 15 år.

När Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets alla 290 kommuner kom för ett par månader sedan hamnade Åtvidabergs kommun i topp i länet och på plats 33 i landet. En av kommunens tusentalets företag är Hårknuten i Åtvidaberg som i somras köptes av Camilla Gentz.

– Hårknuten har funnits i Åtvidaberg sedan 1990-talet men efter att ha jobbat åtta år som frisör i Linköping kände jag att jag ville tillbaka till Åtvidaberg, här är jag född och uppväxt, säger Camilla Gentz.

Omskolade sig

Det var för drygt tio år sedan som Camilla stod inför valet att omskola sig till frisör.

– Ja, jag är barnskötare i botten och hade jobbat som det i 15 år inom Åtvidabergs kommun. Mitt intresse för frisöryrket hade jag haft sedan skolåldern.

Camilla gick ett år på Frisörakademin i Hackefors i Linköping och därefter följde två år som frisörlärling och på det följde ett godkänt gesällprov. Camilla fick efter utbildningen jobb på frisörsalong i Åtvidaberg
I Åtvidaberg finns ett 15-tal frisörsalonger.

– Vi brukar träffas ett par gånger om året och diskutera olika frågor. Jag känner inte någon konkurrens. Jag har kunder som gick hos mig i Linköping och ett 50-tal fasta kunder. Totalt under ett år har jag över tusen kunder, både damer och herrar.

I Camillas salong jobbar även Frida Eklund som hyr en stol, vilket innebär att även hon är egen företagare.

– Det gäller att vara så bred som möjligt inom branschen och se till att våra kunder blir nöjda. Målet framöver är att vi ska blien miljösalong så långt som möjligt, säger Camilla Gentz.