• Carola är ute på en julturné och kommer till Linköping och Konsert & Kongress imorgon, den 15 december. Foto: TT

Carola drömmer om julen

Hon är trippelaktuell just nu, Carola Häggkvist. Julturné, julskiva och sedan en kokbok med julsmak. Jo, att hon gillar julen är inte att tveka om.

Efter mer än 30 år som artist är Carola närmast en musikalisk institution i Sverige. I och med sitt legendariska genombrott i Melodifestivalen 1983 med "Främling" etsade hon sig fast i varje svenskt medvetande och några av hennes största hits, "Främling", "Mickey" och "Fångad av en stormvind", som gjorde henne till vinnare i Eurovision Song Contest 1991, är en del av den svenska musikhistorien. Nu ger hon sig ut på ännu en turné i julens tecken. Men för vilken gång i ordningen?

Avslutade i Linköping

– Oj, det vet jag faktiskt inte. Det hör nog till undantagen att jag inte är ute med julkonserter eller uppträder i samband med julen. Förra året avslutade vi julkonserterna i Linköping och det var väldigt bra och publiken fick inte nog. I år är det en något mer avskalad julkonsert som bygger mycket på min senaste platta "Drömmen om julen". Jag målar med något mindre penseldrag i år än vad jag brukar, skulle man väl kunna säga, säger Carola då hon ringer upp vår tidning från ett tåg i Norge där hon är på väg till nästa konsert.

Betyder mycket

– Julen betyder väldigt mycket för mig och jag tror ju dessutom på själva budskapet, att det var under den här tiden som allting började i och med att Jesus föddes. Sedan tror jag att vi behöver ljus i mörkret, både vad gäller årstiden och hur det ser ut i världen. Julens budskap om kärlek är viktigt för mig. Jag kommer inte från något religiöst hem så jag brukar inte gå på julottan men under senare år har jag gått på midnattsmässan vilket jag tyckt varit väldigt fint. Sedan tycker jag om familjegudstjänsten som brukar vara på julafton.

Anstränga sig lite

– När det kommer till julklappar är det inte så noga men jag vill att man anstränger sig lite, att man ger mig något som man vet att jag behöver eller tycker om. I år har vi inte köpt några julklappar och vi köper dem i Sydafrika där vi ska fira jul i år.