• Carola Björkman på fyrtioårsjubilerande Hamlet hälsar gästerna välkomna. Foto: Julia Kimell
  • Nästa vecka blir det en specialmeny till Hamlets ära med tanke på jubiléet. Foto: Julia Kimell
  • Tittut! På Hamlet finns många vinklar och vrår som för tankarna tillbaka till medeltiden. Foto: Julia Kimell
  • Rustningen har fått en smäll i magen. Någon som tyckte maten dröjde kanske? Foto. Julia Kimell
  • Carola Björkman sköter allt det administrativa bakom restaurang Hamlet, men rycker även in i matsalen när det behövs. Foto: Julia Kimell

Carola laddar för Hamlets fyrtioårsjubileum

Restaurang Hamlet firar denna månad 40 år i Linköping! De flesta linköpingsbor har väl någon gång satt sin fot i den medeltidsinspirerade lokalen med riddarna runt runda bordet-känsla. Rustningen som stals på 80-talet är nu ersatt av en ny, ordentligt fastskruvad, som hittades i en butik. Det tillhörande svärdet är nu omöjligt att rubba, så barnfamiljer kan vara lugna.

Ägaren Carola Björkman är Hamlets mest kända ansikte. Hon gör allt utom att jobba i köket. Vid lunch brukar hon rycka in och servera, men främst ansvarar hon för det administrativa; lön och bokföring sköter hon helt på egen hand.

Den första Hamlet-restaurangen grundades 1972 på Vasagatan i Stockholm, följt av en i Eskilstuna 1972. Året därpå startade Hamlet i Linköping den 30 november. Snart är det alltså dags för fyrtioårsjublileum.

– Min man Hans började 1972 som kock i Stockholm och blev senare driftsansvarig för alla totalt sju Hamletkrogar. Till slut gick det över styr för ägarna som sålde av. Sedan 1980 är Linköping hemmastad, då vi fick ett erbjudande att ta över här. Maken köpte Hamlet i Linköping 1981 tillsammans med en god vän och drev den fram till 1991 då de gick skilda vägar, berättar Carola.

Ung tvåbarnsmor

Redan som sjuttonåring träffade hon sin man på ett matställe som han drev, och vid 22 års ålder var hon tvåbarnsmamma. Hon njöt av att vara hemma och baka och pyssla med barnen, precis som hennes egen mamma hade gjort.

– Vi levde inte i överflöd, men det är en trygghet för barnen.

Familjen flyttade omkring mycket, det beroende på vilken restaurang pappa Hans jobbade för. Hon var hemma med barnen i många år. När hon började jobba igen blev det kvällar och helger för dem båda vilket var tungt emellanåt. Det blev ett sätt att leva.

Bytte bort sjukvården

1999 gick Hans bort i cancer, och sedan dess har Carola drivit Hamlet på egen hand. Då fick hon sätta sig på kontoret och lära sig marknadsföring och rekrytering från grunden efter att ha jobbat i sjukvården. Sjuksköterska var ett drömyrke ända sedan barnsben.

– På den vägen är det. Sonen har varit kökschef många år, och dottern jobbar på en revisionsbyrå.

Lokalerna är i stort sett oförändrade sedan starten 1973. Carola minns när det blev förbjudet att röka på krogen. Då målade de om de gulnade väggarna och uppskattade hur härligt det är med en rökfri arbetsmiljö. Lokalerna kommer till sin rätt när de varje onsdag ordnar quiz, och trubadur och karaoke vissa kvällar.

– Jag brukar ha sovmorgon till ungefär tio, jobbar till halv fyra, halv fem, då jag åker hem och bokför och sköter pappersarbete. Jag har inrett ett kontor hemma, det kan vara skönt att vara ifred så jag får något gjort. Jag gör beställningar och har kontakt med leverantörer och säljare.

Socialt och intensivt

Carola är en väldigt social person och att träffa nya personer är något som driver henne.

– Ja, jag kan ju inte vara instängd på mitt kontor hela tiden. Jag vill också vara där det händer och se att det rör på sig.

Hamlet har nästan alltid öppet, förutom fem dagar om året. När det saknas personal rycker hon in. Ofta är arbetet koncentrerat till helger för hennes del, och med tanke på arbetsbelastningen är det svårt för henne att vara bortrest längre än en vecka åt gången. För att helt kunna koppla av behöver hon befinna sig på tjugo mils avstånd, med vetskapen om att hon inte kan hjälpa till.

– Annat är det när jag sitter hemma och är tillgänglig. När jag är med min sambo i stugan i Värmland kan jag förlita mig på att sonen och dottern kan allt.

Åker gamla bilar med sambon

Något annat som får Carola att koppla av är släktforskning. Då stänger hon av allt annat. Hennes mor är från Östergötland så rötterna finns här i trakterna. Hon läser gärna kriminalare och deckare, men inget tungt. Och förstås är barnbarnen den mest uppskattade fritidssysselsättningen. De är fyra till antalet och så har hon ett ettårigt bonusbarnbarn i Skåne.

– Min sambo var gäst här på Hamlet. Jag jobbade väldigt mycket när maken gick bort. Jag och sambon utvecklade en vänskap som småningom övergick i ett förhållande. Jag fick dock klargöra för honom att jobbet går i första hand. Han är inte i restaurangbranschen men annars är han lite som jag: energisk, och vi kompletterar varandra. Sommartid blir det mycket veteranbilar och mc-åkande på ledig tid. Det är ett intresse jag hade som ung men som försvann helt då maken endast använde bilen som transportmedel.

Ingen tiokronorsbiff

Hamlets 40 år firas med en specialmeny september till november. Sista veckan tar de fram den ursprungliga Hamlet-menyn.

– Men den kommer inte kosta 9,95 som den gjorde då. Det blir ett visst pålägg. På lördagen blir det en trerättersmeny och de som vill fortsätter till Nöjeskompaniet där det blir 1970- och 80-talsmusik för hela slanten.

Carolas egna favorit är Hamlets berömda plankstek, eller lammfilén.

– Här har vi traditionell husmanskost. Mycket grillat, bearnaise, pommes. Det är vårt koncept. Vi ändrar inte menyn särskilt mycket, grunden har funnits kvar under hela tiden.

Regelbundna tider i framtiden

Framtiden då? När Carola går i pension vill hon sälja av och resa och umgås med barnbarn och ”vara lite mer som andra”; ledig på helger och verkligen kunna koppla av.

– Jag tror vänskap lättare odlas under sådana förhållanden. Jag vill kunna bjuda hem vänner och umgås.

 

FAKTA Carola Björkman

Yrke: Krögare på restaurang Hamlet, som firar 40 år nu i november

Ålder: ”50+”

Född: I Nyköping, flyttade som ettåring till Stjärnhov i Södermanland

Bor: I Linköping

Familj: Sambo, barnen Jenny och Daniel, barnbarnen Emmie, Emrik, Theodor och Thira.

Senaste resa: En whiskeyresa till Skottland i somras: ”Vi hann se mycket under nio dagar, kultur och rundresa i den skotska naturen”

Gillar också: Släktforskning, läsning och veteranbilar

Specialkunskap: ”Ganska allmänbildad”