• Tom Skarin och Peter Myrgård på CENT i Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • Peter Myrgård är vd på CENT. Nu inledes ett spännade arbetsår med nya utmaningar. Foto: Tommy Pettersson

CENT förmedlar företag

Linköpingsföretaget CENT har under fem år varit franchisetagare för Swedbank Företagsförmedling men nu går man vidare in i ett djupare samarbete.

Att överlåta sitt företag via mäklare har blivit allt vanligare och Gasellföretaget CENT Företagsförmedling i Linköping har jobbat med, bland annat, just detta men även med att utveckla företag och få företagen att utvecklas och blomstra. Peter Myrgård är vd på CENT och han är självklart glad över att man nu går vidare med ett utökat samarbete med Swedbank Företagsförmedling.

Bygga upp i Stockholm

-I och med vårt nya samarbete har även vårt verksamhetsområde utvecklats och vi har numera, förutom Östergötland, även ansvar för Närke, Sörmland, Jönköping, Kalmar men även Stockholm där vi ska bygga upp ett nytt kontor. Det är väldigt spännande, menar Peter Myrgård. När det kommer till att man vill överlåta sitt företag så finns det flera olika saker som spelar in när man ska hitta rätt köpare och det är inte alltid som att pengar är det mest avgörande.

Pengar inte alltid viktigt

-Nej, det finns flera andra saker som spelar in, självklart är pengar viktigt, menar Tom Skarin, en av ägarna till CENT Företagsförmedling samt även affärsområdet företagsförmedling och fortsätter:

-Att sedan köparen har en plan för företaget och hur det ska leva vidare är minst lika viktigt. Många har kanske drivit sina företag under 40 till 45 år och företaget är deras ”barn” som det ibland kan vara svårt att skiljas från.

Viktig affär

En företagsöverlåtelse är många gånger den enskilt viktigaste affären en företagare gör. Det mest kritiska är att hitta rätt köpare och framtida ägare som har förutsättningar att utveckla företaget vidare men där har Cent en databas att jobba utifrån.

-Inom den databasen finns det drygt 700 olika tänkbara köpare vilket ger oss en bra bild över vem som vill köpa olika företag och vilka krav de ställer på det företag som de, eventuellt, ska ta över, avslutar Peter Myrgård.