• Annie Lööf tycker att det är roligt att många brinner för högre matkvalitet. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Annie Lööf besökte Mjärdevi. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Centerpartiet satsar stort på maten

I går besökte Annie Lööf Creactive i Mjärdevi. – Jag har varit i Mjärdevi förut och blir lika imponerad varje gång. Jag är särskilt intresserad av företagen som jobbar med miljöteknik, säger Annie Lööf.

Enligt Annie Lööf är frågor som Centerpartiet driver nationellt, till exempel mat och giftfria miljöer i förskola och skola, viktiga för Centerpartiet i Linköping.

– Vi har otroligt duktiga, lokala centerpolitiker här i Linköping. Jag vet att Muharrem Demirok både arbetar med att få fart på miljöteknik och entreprenörskap. Han jobbar också med bostadsbyggande och att utveckla stadsmiljön inne i Linköping.

Höja matkvaliteten

I Centerpartiets lokala valmanifest står det att mat som serveras på kommunalt finansierad verksamhet ska vara producerad enligt svenska djurskyddskrav, att den helst ska vara närodlad och fri från onödig antibiotika.

– Det här gjorde att Centerpartiet lyckades så bra i EU-valet, och det är en av våra viktigaste frågor inför valet. Det är roligt att väldigt många brinner för högre kvalitet på maten, säger säger Annie Lööf.

Nyligen presenterade Annie Lööf ett ”nationellt matlyft”. Centerpartiet vill lägga 100 miljoner på att höja matkvaliteten i skolor, förskolor och äldreboenden.

– Vi tycker att det är orimligt att vi i dag har en sådan dubbelmoral i Sverige. Å ena sidan har vi världens strängaste djurskydds- och miljölagstiftningar, å andra sidan upphandlar vi kött som skulle vara olagligt att producera här.

Närodlad politik

Ytterligare en punkt i valmanifestet är att makten ska flyttas närmare medborgarna och att de boende ska få beslutanderätt över frågor som trygghet och fritid.

– Centerpartiet går till val på närodlad politik, och det betyder att vi tror att besluten blir bäst om de fattas så nära människor som möjligt, förklarar Annie Lööf.

Det kan handla om att föräldrar ska få besluta om utformningen av föräldraförsäkringen samt att man lokalt ska fortsätta utveckla skolan, och inte att staten ska gå in och göra det.

Bli större än 2010

Annie Lööf har stora förväntningar inför valet.

– Vi gjorde ju vårt bästa resultat på 19 år i maj, och det känns som att vi har medvind i de frågor vi driver – maten, om det förnybara och om landsbygden. Vi har som mål att bli större än 2010 och det är jag övertygad om att vi blir, säger Annie Lööf.