• Kenny Johansson och Viktor Hansen har ett bryggeri ihop. Foto: Patrik Ekström
  • Äkta Linköpingsöl med Folke Filbyter på flaskan. Foto: Patrik Ekström
  • Viktor och Kenny har själva utformat lokalen de brygger öl i. Snart kan sortimentet komma att utökas. Foto: Patrik Ekström

Centralbryggeriet har återuppstått

Att brygga öl kan verka lätt men är en hel vetenskap när det kommer att få till rätt smak, utseende och lukt. Återuppståndna Centralbryggeriet i Linköping har snabbt blivit mikrobryggeriet på alla Linköpingsbors läppar.

Bakom det återupplivade bryggerinamnet hittar vi bryggmästaren Viktor Hansen och delägaren Kenny Johansson. Resan har varit lång men de båda ägarna har varit både grundliga och försökt göra rätt från början.

– Själva pappersexercisen när man ska starta upp en sådan här verksamhet är otroligt omfattande och gör man fel så får man göra om tills det blev rätt. Lyckligtvis gjorde vi inte fel en enda gång i den processen och jag kan väl säga att vi har nog ändå i slutänden större krav på oss själva än vad olika myndigheter har på oss, säger både Viktor och Kenny då vi avslutat en rundtur i själva bryggeriet där olika bryggkärl skiner i rostfritt och allt känns nytt och fräscht.

Bestämmer själva

– Vi hade tankar på att slå oss nere vid tornet och slakthusområdet men eftersom inte stadsplanen tillät det så hamnade vi här ute vid Malmskogen istället vilket jag kan tycka, så här i efterhand, blev rätt bra. Vi får ju själva vara med och bestämma hur lokalerna ska se ut vilket är bra, menar de båda bryggeriägarna med en och samma mun. Viktor Hansen är den som brygger och han går i god för att deras två ölsorter, Folkes Pale Ale och Folkes ofiltrerade lager, båda två, är hantverksmässigt framställda. Kapaciteten ligger på drygt 100 000 liter av dessa båda sorter på ett år. Det är ungefär vad en bryggerijätte framställer på en dag får jag lära mig.

En öl till

– Vi tänker oss att utöka vårt sortiment men en öl till och sedan kanske vi kommer att ha olika gästbryggare som gör någon specialbrygd och sedan, kanske till nästa sommar prova att göra en cider, menar Viktor. Första leveransen till de olika Systembolagsbutikerna i Linköping tog slut på rekordtiden 8 minuter men nu har hyllorna fyllts på så att man hittar Folkes båda öl på Systembolaget. Att vara lokala och nära är viktigt för både Viktor och Kenny som vill finnas till främst för Linköpingsborna och Östgötarna. Tankar på att använda ekologiska och närodlande råvaror finns helt klart men ännu har man inte taget det steget på grund av flera skäl.

I alla butiker

– Vårt huvudmål är självklart att finnas på systembolagets alla butiker i länet. I linköping finns vi redan men sedan vill vi även leverera till krogarna och pubarna i Linköping. På några har vi redan provat men sedan fick ju en bra start och slutsålt direkt så vi har inte riktigt hunnit med, avslutar Viktor Hansen.