• Praliner och chokladknappar som säljs av chokladgrossisten Åsö i Åtvidaberg.
  • Till jul är det många som stoppar i sig choklad. Grossisten Åsö i Åtvidaberg har många olika produkter som dyker upp både i affärer, restauranger och på julbord.

Choklad hör julen till

På julen ska man sig väl smaka. Och varför inte välja choklad? – Choklad är jättegott och man blir glad av choklad. Det är trevligt att dela på och man kan också ordna provsmakning hemma, konstaterar Linda Johansson, säljare på chokladgrossisten Åsö i Åtvidaberg.

Till jul är det vanligt att allehanda maträtter och diverse andra godsaker försvinner ner i julfirarnas magar. Choklad är populärt och finns i alla möjliga varianter. Åsö bidrar på sitt sätt. Grossistföretaget säljer sina produkter i första hand till andra företag som bland annat konditorier, bagerier, chokladaffärer, chokladtillverkare, restauranger och tebutiker. Det är både färdiga praliner och även couvertyrchoklad, en slags chokladknapp som köparen sedan själv använder för att producera exempelvis praliner eller tryffel. Åsö har också en shop på nätet.

– Vi säljer förvånansvärt mycket till privatpersoner, trots att det är stora förpackningar, berättar säljaren.

Finns på fler platser

Privatpersoner lär för övrigt smaka mycket av Åtvidabergschokladen utan att alltid veta om att den kommer därifrån. Men det går att hitta praliner av det schweiziska märket Läderace som Åsö säljer. Företagets praliner kan bland annat hittas hos Tebladet och Café Gyllen i Linköping. Couvertyrchokladen säljs i tre stora märken. Dels Åsös eget märke och även under det belgiska märket Callebaut. Den tredje chokladråvaran kallas Felchlin, som är från Schweiz och är en lyxchoklad som varit med på flera Nobelmiddagar.

– Våra produkter används i desserter på restauranger och finns på många julbord nu. Och praliner passar ju bra som gåbortspresent, påpekar Linda Johansson.

Årsförbrukning

Åsö har kunder i Sverige, Norge och Finland och försöker ständigt förnya sig. Just nu har man introducerat drickchoklad, ett belgiskt märke. Choklad går uppenbarligen inte att få för mycket av och förpackningar som privatpersoner kan köpa hos Åsö är på tio kilo. Det är väl mer än en årsförbrukning för en person?

– Inte för mig, säger Linda Johansson med ett skratt.