• Enligt Jenny Björklund har alla på Cacaobönorna liknande historier så de förstår och respekterar varandra. Hon säger att jobbet har hjälpt henne mycket. Foto: Emma Garzon
  • En gång i månaden har Cacaobönorna öppna kurstillfällen i pralintillverkning. Foto: Emma Garzon
  • Här finns en uppsjö av handgjorda godsaker - bland annat praliner, kola, chokladkakor och lösviktsteer. Foto: Emma Garzon

Chokladhantverk blev livräddning

Cacaobönorna gör gott för staden i dubbel bemärkelse. Dels hjälper det sociala företaget människor ut i arbetslivet, dels tillverkas chokladiga godsaker som får en att må bra i själen.

Cacaobönorna är en del av Kooptjänst, ett socialt företag/arbetskooperativ, vilket innebär att de målmedvetet hjälper människor ut i arbetslivet genom att bland annat erbjuda platser för praktik och arbetsträning.

– Innan jag började jobba här var jag i fruktansvärt dåligt skick och hade social fobi. Jag hade aldrig hittat en arbetsplats där jag trivdes. Men när jag kom hit hade alla liknande historier så vi förstod och respekterade varandra. Att få jobba på Cacaobönorna har hjälpt mig otroligt mycket, det har varit en livräddning, säger Jenny Björklund, pralinör och kooperatör.

Handgjorda godsaker

För fyra år sedan öppnade den lilla pralinverkstaden i Linköping. Elisabeth Petersson, som då arbetstränade på Kooptjänst, är personen bakom idén. Alla godsaker som finns hos Cacaobönorna är handgjorda från grunden, och så långt som möjligt används lokala och naturliga råvaror. Här finns ungefär 50 pralinsorter, dock finns inte alla smaker till försäljning hela tiden.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att experimentera fram nya smaker.

De populäraste pralinerna är mango-passion, whisky, björnbär-champagne samt Dooleyrsquo;s som innehåller karamellikör. Det går även att köpa bland annat kola, chokladkakor och lösviktsteer. Cacaobönorna ställde nyss ut på Beerexpo för första gången och den 23 mars står det hjärtliga gänget på Stora torget och säljer chokladägg som innehåller underbara praliner.

Kurser i pralintillverkning

För de som vill lära sig att göra egna praliner har Cacaobönorna kurser i pralintillverkning. Man betalar antingen för en station vid de öppna kurstillfällena som sker en gång i månaden, eller så kan man boka privatkurser i samband med exempelvis företagsevent, möhippor och svensexor. Under kursen får deltagarna lära sig alla bassteg – gjuta skal, göra valfri fyllning och tillverka lock.

– Det är nästan aldrig någon som misslyckas med sina praliner. Pralintillverkning är lättare än vad man tror, säger Jenny Björklund.

Det är lättare att göra praliner om man använder bra formar i hårdplast som Cacaobönorna har. För att underlätta tempereringen är ett tips att använda mörk choklad i stället för mjölkchoklad eller vit choklad.