• Charlie Chaplins "Moderna tider" visas den 15 mars. Foto: TT

Cinemax bjuder på film

Den ideella filmföreningen Cinemax släpper nu sitt vårprogram och blandar frisk mellan klassiker och mer okänd film. Sten Swartling är sekreterare i föreningen och berättar här mer om filmvåren i Linköping.

Redan den 18 januari visar man sin första film och det blir "Heart of a dog" av multikonstnären Laurie Anderson som funderar kring livet och döden som berättar om sin saknad efter sin livskamrat, rockikonen Lou Reed. Sedan visar man klassiker som Chaplins "Moderna tider" varvat med den guldbaggebelönade svenska filmen "Tjuvheder" från 2016.

Gilla film

– För att gå på våra filmer behöver man inte vara särskilt kunnig i film utan det räcker bra med att man gillar film, säger sekreteraren Sten Swartling och låter så där härligt avslappnad. Han berättar även att man för tredje året i rad har någonting man kallar för "Filmakademin" på Passagen och där man kommer ges tillfälle att ta del av en populärkulturell föreläsning i något filmrelaterat ämne. Under våren blir det tre olika tillfällen. Filmerna visas i två serier, på onsdagar och på lördagarna. Lördagsvisningarna är på Filmstaden och onsdagsvisningarna är i Wallenbergsalen på museet.

Filmakademin

– Tyvärr är inte dessa föreläsningar så välbesökta som vi kanske önskat men jag kan lova att de är mycket intressanta och i år är datumen 20 mars, 10 mars och 24 mars. Cinemax är en gammal förening som funnits i "minst 45 år" och dit är alla som fyllt 15 år välkomna som medlemmar. Snittåldern är dock runt 50 år berättar Sten Swartling.

 

Vårens program

Serie 1 - lördagar kl. 13.00

28/1 – En alldeles särskild dag

11/2 – Dottern

25/2 – Agnus Dei

11/3 – Behemoth

25/3 – Jag, Daniel Blake

1/4 – Mia Madre

Serie 2 – onsdagar kl. 18.15

18/1 – Heart of a Dog

1/2 – Bumerang

15/2 – Marknadens lag

1/3 – Elser

15/3 – Moderna tider

5/4 – Tjuvheder