• Managern Melke Alan och målvakten Gabriel Bulut i Linköping City är optimistiska inför kvalet till division 1. För att nå den högre nivån måste City slå ut tre svåra motståndare. Foto: Leif Larsson

City vill kvala sig uppåt

Ett lurigt kval väntar FC Linköping City för att avgöra om laget tar sig upp i fotbollens division ett. "Vi möter bra lag och det blir säkert jämna matcher och stor kamp. Men vi är redo", bedyrar Gabriel Bulut, målvakt i City.

Fotbollsherrarna i Linköping City har avverkat en fin säsong där laget kom tvåa i division två södra Svealand. Placeringen betyder kval till division ett. Till att börja med stöter City på två andra tvåor i andra division två-serier, Karlbergs BK från Stockholm och Hudiksvalls FF. Alla möter alla och lagen har en hemmamatch var. Segraren i denna lilla serie fortsätter att kvala mot laget som kommer elva i division ett norra. Det blir möten hemma och borta och vinnaren är klar för division ett nästa år.

– Karlberg är nykomling och har gjort det bra. Man har ett samarbete med AIK och har en del unga spelare. Hudiksvall krigade om seriesegern och har också gjort det bra. Vi ska scouta båda lagen innan vi möter dem, påpekar Melke Alan, manager i City.

Möjliga motståndare

Om Linköping tar sig vidare kan det bli matcher mot BK Forward från Örebro, en klubb både Gabriel och Melke tillhört. Kan också bli Piteå, Luleå eller Sleipner från Norrköping. I skrivande stund är det oklart vilket motstånd det blir.

– Alla lagen är bra men vi går in i kvalet med självförtroende, konstaterar Gabriel. City avslutade seriespelet på ett bra sätt (även om det blev förlust med ett omstuvat lag i sista matchen mot Motala AIF) med att dominera matcher och skapa mycket chanser. Effektiviteten kan dock förbättras. En del skador har stört men det börjar ordna upp sig.

– Vi hade ett offensivt balanserat lag i våras men en del nya defensiva spelare har gjort det mer stabilt. Vi har nu konkurrens om alla positioner och blir allt bättre och det talar för oss i kvalet. Då gäller det att kriga och ha en räv bakom örat, klargör Melke Alan.

Rutinerad målvakt

Gabriel Bulut är 36 år och en rutinerad målvakt och en viktig kugge i lagbygget. Han kom till City i år, precis som Melke Alan.

– Jag släppte in två-tre mål i början på serien som jag inte är nöjd med. Men sedan bestämde jag mig för att inte tänka så mycket och då lossnade det. Som helhet har det gått fantastiskt bra och jag har hållit elva-tolv nollor, förtäljer Gabriel.

Manager Alan är imponerad av Gabriels insatser.

– Gabbe har gjort det mycket bra och stått för många avgörande räddningar. Han har gett backlinjen trygghet precis som en allt stabilare backlinje gett honom trygghet.

Hudiksvall-Karlberg är första paret ut i kvalet sedan är det Citys tur att möta dem. Första City-matchen spelas sista helgen i oktober och nästa duell avgörs helgen därpå. Om det blir fortsatt kval så spelar City dessa matcher 10 och 13 november.

– Det vore kul om vi kunde nå division ett. Det är ju länge sedan Linköping hade ett lag på den nivån. Vi vill gärna lyfta in staden på fotbollskartan, funderar Gabriel.

Trygg stabilitet

Om Linköping City inte lyckas avancera i seriesystemet så kommer fler chanser. Det finns både sportslig och ekonomisk stabilitet i klubben som möjliggör fortsatt satsning uppåt.

– Föreningen har tydliga mål, en smart och strukturerad satsning, är inte skuldsatt och allt sker öppet. Klubben andas optimism och har förutsättningar att skruva upp det ännu mer. Det är kul att vara delaktig i det här, poängterar Melke Alan.