Claes "bas" har fyllt 50

Okänd men känd skulle kunna vara en korrekt beskrivning av Linköpingsbon Claes "Bas" Gustafsson. Den funkbasspelande teknikern på Länsbiblioteket har nu blivit 50 år gammal men ser ingen anledning att slå av på takten.

Den som rörde sig i musikkretsar på 80 och 90 – talet kunde man inte undgå att stöta på Claes ”bas” Gustafsson. Med sin Warvickbas högt upp och med tummen slåendes på strängarna utgjorde han ett rytmiskt fundament i de lokala storheterna Whoops, där för övrig en ung Louise Hoffsten ingick, och blev en lokal hjälte för oss som hänge de runt på spelningar och själva spelade i band.

Först med att ”slappa”

– Jag var nog en av de första som spelade ”slapbas” i Sverige, säger Claes då hans basspelande kommer på tal. Slapbas är när man slår på strängarna med tummen och på så sätt får ett väldigt rytmsikt och karaktäristiskt ljud kort sagt.

– På den tiden fanns ju varken internet eller youtube utan jag hade hört basisten Stanley Clarke men inte riktigt förstått hur han gjorde så jag fick pröva mig fram. Sedan har jag nog aldrig fattat riktigt hur andra musiker såg på mig förrän senare, säger den ödmjuke, före detta, fritidsledaren. Musikintresset kom tidigt till honom och han började, som så många andra basister, med gitarr. Men skyndar att säga att jag var sämst på i vårt första band så det fick bli bas. Numera spelar han i ett coverband som kanske uppträder tio gånger per år.

Spela mera

– Det är för lite och jag skulle vilja spela mycket mer. Dessutom är vi väldigt bra, skrattar Claes vidare och menar att han är på en plats i livet när barnen är stora och jag har tid att ägna mig åt mer åt att spela. Dagarna går dock åt till att serva tekniken på det stora Länsbiblioteket vilket är ett stort och omfattande arbete.

– Jag har jobbat där nu i sex år och det handlar både och att vara serviceinriktad och kunnig i teknik. Innan dess jobbade jag på LK-data och före det så var jag musikansvarig på fritidsgården i Lambohov under tio år. En tid han minns med glädje och han är i grund och botten utbildad fritidsledare även om livet tagit honom andra vägar rent yrkesmässigt.

– Att fylla femtio ger självklart tid för eftertanke och att summera men även att titta framåt. Just nu befinner jag mig på en bra plats i livet. Jag har jobbet, barnen är stora och jag kan gå en och annan golfrunda sedan har jag köpt en Vespa som jag gärna tar en tur med. Vi åker ofta till landet vilket också är något jag gillar även om jag inte är typen som odlar och håller på utan jag tycker mest om att njuta av lugnet och stillheten där.

Lägger inte ner basen

Femtio år fyllde han för någon vecka sedan, detta firades med en fest då han också spelade tillsammans med vännerna i Stonk som kör funk och soulcovers samt lite nyare låtar och i goda vänners lag. Sin bas den släpper han dock aldrig och blir det som han vill så ser vi honom snart igen på någon scen.