• Claudia Agirman kan bli årets Personliga tränare. Foto: Tommy Pettersson

Claudia tröttnade och började träna

Personliga tränare är ett fenomen som vuxit sig starkt under de senaste decennierna. Förr i tiden tränade man antingen tillsammans i en idrottsförening, gympagrupp med en tränare för hela gruppen. Eller också sprang man några varv i skogen helt allena.

Men i moderna tider har nya former av fysisk- och mental träning uppstått. I takt med att stressen ökar, i framförallt arbetslivet och att man ibland slarvar med viktkontrollen har ett behov och efterfrågan lett till att flera företag byggt upp anläggningar som på ett professionellt sätt tar hand om oss som vill må bra fysiskt och psykiskt utan att för den skull gå med i en idrottsförening.

Årets PT 2014

Träningen har också blivit mer individuell. Alla kroppar ser inte lika dana ut och de fungerar inte likadant heller. Vad som är lätt för en människa kan tyckas omöjligt för en annan människa. Det är förmodligen därför som personliga tränare dykt upp på träningshimlen.

Just nu är det aktuellt med personlig tränare tack vara en stor tävling som går av stapeln i slutet av november, Fitnessfestivalen i Stockholm. På den galan ska bland annat man utse årets personliga tränare.

Claudia Agirman jobbar till vardags på World Class i Linköping och hon är licensierad personlig tränare. Hon har utbildat sig på Fitness institute Australia i Sydney och har ett gott självförtroende i sin yrkesroll men just nu är hon nervös för hon har nominerats till tävlingen i Stockholm.

– Det är en utmärkelse som man delar ut varje år i olika kategorier. Det är flera tusen som har nominerats men jag hoppas ändå på att det ska gå bra, säger Claudia Agirman och fortsätter.

– Jag började med träning för flera år sedan eftersom jag inte mådde riktigt bra då och sedan utbildade jag mig till PT för att kunna hjälpa andra människor att må lite bättre.

Träning ingen klyscha

Träning har inte alltid varit en självklarhet för Claudia hon upptäckte träningens effekter år 2009. Nu kör hon allt från styrketräning och blandad konditionsträning till crossfit och thaiboxning.

– Jag tycker att den bästa träningen är den som blir av. Det kanske låter lite klyschigt men när man kommer igång är det bra att utmana sig själv för att kunna anpassa träningen till de mål man vill komma upp till.