• Under ledning av dirigenten och clownen Sigrid så framfördes en alldeles nyskriven Clownsymfoni. Foto: Vanessa Aziri
  • Gudrun Brandt, clownen Rosa och Ingela Karlsén var med och firade. Foto: Vanessa Aziri

Clownerna bestämmer på US.

Glöm elaka clowner som sprider skräck och fasa. Möt istället sjukhusclownerna som enbart förmedlar kärlek och glädje. Till på köpet firar de nu 20 år som verksamhet.

Östergötlands sjukhusclowner har varit verksamma sedan 1996 och då med att roa, skoja och busa med, framför allt barn som av en eller annan anledning hamnat på sjukhus.

– Jag var med från starten, berättar Gudrun Brandt, som numera är pensionär men tidigare arbetade på lekterapin på sjukhuset.

– Det clownerna gör är av oerhörd vikt för barnen som kanske är nervösa och oroliga inför en operation eller provtagning, fortsätter Gudrun och får medhåll av Ingela Karlsén som arbetar på lekterapin och möter clownerna flera gånger i veckan.

Ute på uppdrag

Östergötlands sjukhusclowner har flera finansiärer och arbetar på uppdrag av Region Östergötland som skjuter till en summa pengar varje år. Men det finns ytterligare bidragsgivare och sponsorer som stöttar deras arbete. Från början var det en clown, sedan kom en till och numera är man sex stycken som jobbar två och två med att besöka sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala.

Clownen Rosa vill även hon ha ett ord med i leken.

– Jag har arbetat som sjukhusclown i 73 år eller om det var 16. Nu ska jag berätta en hemlighet för dig, säger Rosa och ser så där clownigt pillemarisk ut.

Chips på lördagar

– Det är vi sjukhusclowner som bestämmer över sjukhuset och vi har bestämt att man inte får äta godis på lördagarna, då äter man chips istället och så får man äta snask alla andra dagar, säger Rosa som när hon är i sin karaktär inte vill eller får avslöja sitt riktiga namn.

– Att jobba här på sjukhuset är jättekul och särskilt då att träffa alla barnen, avslutar clownen Rosa som inte vill prata om de elaka clownerna som härjade runt om i landet för ett par veckor sedan eller som hon sa "det var inga riktiga clowner, för de var inte snälla".