• Tre generationer Lundbäck på plats i ridhuset. Foto: Tommy Pettersson

Comeback för ryttarinnan Helena Lundbäck?

Helena Lundbäck är känd långt utöver den egna sportens gränser. År 2002 blev hon den första svenska ryttare som red i en VM-final. Det var med stoet Mynta hon kom på fjärde plats individuellt och var även del i det lag som tog en silvermedalj.

Hon har radat upp mängder av, framförallt, internationella framgångar och nu verkar det som hon är på gång igen efter en stunds frånvaro från de stora scenerna. Sedan en tid tillbaka har Helena Lundbäck satsat på ridningen på heltid igen.

Komplett anläggning

Helena är född i Norrköping och bor kvar i kommunen på egna gården Ekenberg utanför Norrköping. Där familjen också har stall, ridhus, paddockar och allt annat som är varje hästintresserades stora dröm.

Hon bor tillsammans med den italienska ryttaren Roberto Cristofoletti och de har en liten dotter som konkurrerar lite med hästarna om uppmärksamheten. Lundbäck är nu aktuell och det stora dragplåstret för arrangemanget Hästivalen i mitten av september på Vretagymnasiet i Vreta kloster. Där arrangerar hon en "Hoppclinic" och medverkar i en utlottning tillsammans med ryttarklubben Ekenryttarna. Den som drar vinstlotten vinner en ridlektion med Helena själv.

– I och med att min man flyttade hit från Italien så har vi omstrukturerat lite grann. Min mamma har lagt ner ridskolan. Vi har mer elever på heltid nu för tiden. Vi försöker bygga en träningsverksamhet här på gården. Livet har förändrats lite nu när vi har småbarn och då är man inte lika sugen på att resa runt, säger Helena Lundbäck vidare.

– Men jag är på gång med några riktigt fina hästar nu så jag tror att om några år kan det vara dags igen. Jag har varit nere i Italien i våras och matchat hästar.

För arvet vidare

Lundbäck har även vunnit svenska mästerskapen i hoppning 2003 och det är inte svårt att se hur äpplet Helena föll väldigt nära äppelträdet. Hennes pappa Hasse har varit landslagsryttare i hoppning och Helenas mor Solveig red i landslaget i dressyr.

– En väldigt viktigt del av en elitsatsning är vilka hästar man har att träna. Jag hoppas att våra hästar kan prestera om ett par år, avslutar Helena Lundbäck.