• Göteborg Wind Orchestra gästar Linköping nästa år.Foto:David Fredlund
  • Årets galakonsert  leds av dirigenten Hans Ek.Foto:Stina Gullander

Crusellseriens Galakonsert 2017

Förra årets Galakonsert i Crusellserien markerade 30-årsjubileet och traditionen fortsätter. Det nya året firas som vanligt in med kända verk från operavärlden av strålade musiker.

Tillförordnade länsmusikchefen Hans Lundgren är nöjd med musikåret 2016, det har varit ett fantastiskt år, säger han.

Berätta lite om Galakonserten 2017!

– Galakonserten är en traditionsrik tillställning och vi försöker välja repertoar som både uppfyller publikens förväntningar och som kanske överraskar lite. Östgöta Blåssymfoniker bjuder under ledning av dirigenten Hans Ek på en blandning av klassiska och nutida verk.

Hyllad solist

Årets solist är sopranen Maria Fontosh, ursprungligen från Ukraina, som är utbildad vid både Musikhögskolan i Moskva och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade på Vadstena Akademien 1999 och har sedan dess förtrollat operahus runt om i världen, bland annat på Kungliga Operan i Stockholm.

Hur ser nästa år ut?

– Bland annat så kommer Östgöta Blåssymfonikerna att gästas av Göteborg Wind Orchestra, två professionella blåsarsymfoniska orkestrar som möts för att tillsammans ta sig an några storslagna verk ur blåsmusikrepertoaren. Och i mars kommer Linköpings Balettensemble att medverka vid framförandet av Stravinskijs hyllade balett Eldfågeln.

Någon personlig höjdpunkt?

– Hyllningen till kompositören Erik Satie blev en fantastiskt fin föreställning. Många lyssnare har hört av sig och öst beröm över solisten Johan Ullén, orkestern och föreställningen som helhet. Det är roligt när vi lyckas kliva ur ramarna och att det uppskattas,säger han.