• Lazar Jalal möter kunderna med ett stort leende. Foto: Julia Kimell
  • Cykellagningen går som en dans och Lazer Jalal får cykeln klar snabbt. Foto: Julia Kimell

Cykelhandlaren som slog rot i Linköping

Söndagarna är lediga, men alla andra veckans dagar ser Lazar Jalal till att linköpingsbornas cyklar rullar som de ska. Nu är Andreas cykel och nyckelservice – namngivet efter Lazars son – inne på sitt sjätte år.

– Jag lärde mig att laga cyklar när jag kom till Sverige. Det är inte så svårt. Man sätter mål här i livet och sedan ser man till att komma dit, säger han.

Cykelhandlaren Lazar Jalal kommer från Bagdad i Irak men tillsammans med familjen flydde han till Sverige på grund av kriget efter att ha jobbat som bilförsäljare. Han har även studerat på en industriskola med fokus på luftkonditioneringsappareter – men någon sådan finns inte i hans butik vilket gör arbetet stundtals svettigt sommartid.

Lazar tycker att det är svårt att få jobb i Sverige men efter att ha läst svenska på komvux samtidigt som han praktiserade på en cykelbutik bestämde han sig för att starta eget. Från början var det svårt, men det vara bara att kämpa.

– Det är viktigt att ha kontakt med andra personer för att lära sig ett språk.

Förutom svenska talar han arabiska, engelska och keldanska som är modersmålet som talades i hans barndomshem. Engelska lärde han sig i skolan, och den har han nytta av när utbytesstudenter kommer in med platt däck.

– Läget här är så centralt och bra, och det är många utanför Linköping som kommer hit och vill ha en cykel att använda från stationen till jobbet. Det är bra att vara verksam på en stor gata där alla går förbi, och många kunder är väldigt nöjda över att det går så snabbt att få cykeln lagad. Det går bra att lämna in den under lunchen.

Släkt i Amerika

Här i Sverige har han fru och två pojkar – 9 och 6 år gamla. Inga släktingar är kvar i Bagdad utan de bor i stället i USA och Kanada. De brukar hälsa på varandra och så håller de kontakten över internet.

– Det är jättefint här i Sverige, och det är så lugnt här i Linköping. Jag gillar vintern i år, jättebra väder!, säger han och tittar ut på de snöfria vägarna.

– På vintern brukar det annars bli väldigt lugnt. Då fixar jag trasiga cyklar att ha i lager. På våren och sommaren däremot är det ibland så man knappt hinner med stundtals.

Själv lever han som han lär och cyklar hela året för att det är bra för kroppen – även om det snöar. Den egna cykeln ger han dock ingen extra omsorg.

– Nej jag behandlar alla lika, säger han glatt.