• Hiss är nästan ett måste för personer med cystisk fibros. Att gå i trappor utgör en enorm kraftansträngning. Foto: Julia Kimell
  • Angelica Axelsson har cystisk fibros - den osynliga sjukdomen som gör henne andfådd vid minsta ansträngning. Snart kan hon parkera bilen på handikappsplatsen, bara ansökan går igenom. Foto: Julia Kimell

Cystisk fibros - en osynlig sjukdom som sänker livskvalitén

Förra veckan uppmärksammades sjukdomen cystisk fibros över hela Europa. I Sverige uppmärksammas den på många håll i form av evenemang och insamlingsbössor, men i Östergötland är medlemsantalet så lågt att det bara är media som är budbärare.

– Det är tyvärr en ekonomisk fråga. Vi har bara 120 medlemmar i Östergötland, varav 20 själva är sjuka. Vi vill värva fler medlemmar så att vi kan nå fler, säger Petra Holmberg som är ordförande i Östergötlands länsförening av cystisk fibros och själv har sjukdomen.

– Det är en avancerad sjukdom som kräver mycket forskning eftersom symptomen kan se så olika ut. Sjukdomen syns heller inte utåt, men medel behövs.

Andfådd direkt

22-åriga Angelica Axelsson vet hur det är att leva med sjukdomen, som verkligen påverkar hennes livskvalitet. Främst är det lungorna som försämras av det tjocka och sega slem som utsöndras. Båda hennes föräldrar har anlag för den recessiva sjukdomen, men Angelica är den enda i familjen som faktiskt bär den.

– När jag var ett och ett halvt år blev jag jättesjuk, och efter ett svettest konstaterades det att jag har sjukdomen. I barndomen påverkades jag inte så mycket. På skolgymnastiken tog jag kanske i mer än de andra, men det var inte så stor skillnad. Det var för två år sedan, sista året i gymnasiet, som jag fick proppar i lungorna. Funktionen förändrades rejält. Jag blir andfådd bara av att ta av mig skorna. Det är nästan som att jag alltid är ute och springer marathon. Jag som ville vara som alla andra och gå in för balen och studenten fullt ut, säger hon.

Syrgasmask på gymmet

Tungt att andas och hög puls har blivit hennes vardag. Träningen är hennes livlina. Hon brukar gå på zumbapass på gym, men är tvungen att ha en stor syrgastub med sig för att kunna andas ordentligt.

– Många tittar ju. Jag står där i mitt hörn och kan inte ta lika många steg som de andra, för slangen räcker inte till. Jag blir lite piggare av syrgasmasken men kommer inte upp i samma nivå som de andra.

Angelica är beroende av hjälp i sin vardag. Hela familjen stöttar henne väldigt mycket, och hennes mamma hjälper till att bära syrgasapparaten. Hon får aktivitetsstöd, eftersom hon bara har kapacitet för att jobba 25 procent: två timmar per dag på en fritidsgård med mellanstadieelever. Hon håller som bäst på att ansöka om handikappsparkeringstillstånd. Eftersom hon mår stabilt dåligt borde det gå igenom.

– Om ett par år kommer en utredning inledas om jag kan få göra ett dubbelt lungbyte. Lungorna blir därmed friska, men sjukdomen består. Jag måste fortfarande ta mina tabletter i samband med måltid. Sedan får man se om kroppen tar emot de nya lungorna. Jag har hört bekanta med samma sjukdom som det gått både bra och mindre bra för.

Optimist

Trots alla vardagliga problem är Angelica en positiv tjej som det sprudlar energi och livsglädje om.

– Ja, man måste se positivt på det. Men när sjukdomen tar sin egen väg tänker jag tankar som 22-åringar inte ska tänka. Det finns ännu inget bra botemedel i sikte. Därför behöver vi få in fler medlemmar för att bota denna osynliga sjukdom.

Hon har regelbunden kontakt med ett cf-center i Lund. Varannan månad åker hon dit och springer på löpband för att se utvecklingen. Syresättningen sjunker nämligen till 80 procent vid ansträngning. Det flimrar för ögonen, och hon måste ha syrgas för att komma upp till en 95-100-procentig syresättning. En gång i månaden gör hon spirometri för att hålla koll på lungornas funktion.

– Vi som är drabbade av sjukdomen är enade om att den behöver mer uppmärksamhet i media. Eftersom cystisk fibros inte syns är det inte lika tydligt att vi bär på den, men forskning behövs!

 

FAKTA:

Cystisk fibros är en ärftlig sjukdom där kroppens slemproducerande körtlar inte fungerar som de ska. De utsöndrar ett segt slem som medför andningsbesvär, infektioner i lungorna och svårigheter att tillgodogöra sig maten. Många uppnår i dag vuxen ålder tack vare förbättrad behandling. I Sverige är incidensen ungefär 1 fall per 5 000 födda barn. 650 personer är sjuka i Sverige, både vuxna och barn.