• Jacob Binzer, Stig Pedersen, Laust Sonne och Jesper Binzer är D-A-D. Foto: Pressbild

D-A-D är tillbaks i Östergötland

Som band har de funnits i 30 år och danska D-A-D anses vara ett av Skandinaviens allra bästa band. Den 22 augusti spelar de tillsammans med Sabaton i Norrköping.

D-A-D har spelat i länet flera gången förut men då i Linköping. Redan 1986 var första gången och sångaren Jesper Binzer minns det mycket väl. På den tiden spelade de, vad som då kallades, cowpunk och musiken hade ännu inte fått den unika mixen av AC/DC – hårdrock och Ventures instrumentala gitarrpop.

Linköping för första gången

– Jo, jag kommer ihåg den spelningen ganska bra. Vi hade inte spelat så mycket utanför Danmark då utan bara i Skåne så det var ett riktigt äventyr för oss, säger Jesper Binzer och skrattar åt minnet. Bandet består av de tre originalmedlemmarna Stig Pedersen och Jespers ett år yngre bror Jacob samt trummisen Laust Sonne som kom med i bandet 1999. Just nu genomför de en omfattande turné med anledning av sitt 30-års jubileum och som grädde på moset så gästar de Sabaton när det drar runt i Sverige på en stor och välbesökt utomhusturné.

Två helt olika band

– Vi och Sabaton är ganska olika som band men båda bjuder på riktigt bra underhållning och har lite serietidningsestetik. Vi är ju i grund och botten ett bluesbaserat band som har funnits i 30 år och de är unga killar som sjunger om krig, menar Jesper Binzer när vi pratas vid över telefon ett par dagar innan drabbningen i Norrköping. Just nu befinner sig D-A-D, eller Disneyland After Dark, som de heter egentligen, på en omfattande turné för att fira sitt 30-års jubileum med att göra 30 gånger tre spelningar på klubbar i Danmark, 30 spelningar i Norden och sedan 30 till.

30, 30 och 30

– Troligen blir det ytterligare 30 till utanför Europa men det är inte riktigt klart än men vi vill självklart spela så mycket vi kan, säger den snart 50-årige sångaren och gitarristen samtidigt som han menar att det fortfarande är väldigt roligt att spela men medger även att det ibland kan bli lite kämpigt med en del låtar.

– Man kan inte spela ”I won´t cut my hair” allt för ofta då den är väldigt bluesig och ganska enkel. Man tröttar helt enkelt efter att ha spelat den kanske 20 gånger i rad.

– Det blir premiär för oss i Norrköping. Det ska bli väldigt roligt och jag är säker på att vi kommer att göra oss rättvisa.