• Nu får polisen börja jobba menar Beatrice Ask. Foto: Jerry Prütz

Dags att kavla upp ärmarna

Justitieminister Beatrice Ask besökte nyligen både Linköping och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för att, bland annat få veta mer om ett samarbete mellan olika europiska länder när det kommer till att utbyta DNA för att på så sätt lösa och förhindra brott. Ask menar att när det kommer till att samla in DNA så går det för långsamt fram och att polisen nu måste kavla upp ärmarna och börja jobba.

Beatrice Ask hade sällskap forskningschefen på SKL Tore Olsson när hon mötte pressen efter an avslutad tvåtimmars guidning hos SKL. Bland annat så togs Prüm-samarbetet inom EU upp vilket innebär att polisen i Sverige utbyter dna-uppgifter med Nederländerna och med Finland. Framgent så kommer även Estland, Polen och Litauen att ansluta sig till detta brottsförebyggande samarbete.

– För att kunna lösa många av, det vi kallar mängdbrott som bostadsinbrott, så kan detta bli ett mycket effektivt redskap att lösa fall där det rör sig om ligor som rör sig över ett relativt stort område och jobbar snabbt och sedan drar vidare, kan ett utbyte av DNA lösa mycket av de brotten, berättar Tore Olsson och får medhåll av Beatrice Ask.

Samla in till register

– För att detta ska bli ett effektivt vapen i kampen mot den här typen av brott så måste vi ha ett större antal DNA insamlat. Som det är nu så går det för långsamt och polisen måste nu kavla upp ärmarna och sätta igång och topsa så många som möjligt som misstänks för olika brott. Som jag förstår det görs inte detta vid alla brottstillfällen, påpekar Beatrice Ask som tycker att Prüm-samarbetet är bra och hon är mycket positiv till att det nu det utvidgats. Men det var inte bara DNA-register som togs upp på rundvandringen. Bland annat fick justitieministern veta hur man ska göra sig av med en mobiltelefon som använts i ett kriminellt sammanhang.

Krossa mobilen

– De vill nog inte riktigt berätta hur man skulle gå tillväga men det räcker inte med att spola ner en telefon på toaletten utan det krävs betydligt kraftigare åtgärder om man vill göra sin telefon obrukbar för dem som inte vill lämna några spår efter sig. Om man kör den i en kraftig stenkross så kan det möjligen bli omöjligt att ta reda på hur man använt sin mobil, sade Beatrice Ask som var imponerad över det arbete som SKL genomför.