• Patrik Adolfsson och Martin Kuisma på Almeviks Motor byter däck på många bilar just nu. Foto: Emma Garzon
  • Sommardäcken måste sättas på bilen senast den 15 april. Foto: Emma Garzon

Dags för däckbyte

Den 15 april är sista chansen att byta till sommardäck. Kom ihåg att kontrollera mönsterdjup och lufttryck innan däcken sätts på.

Just nu ringer telefonerna konstant på Almeviks Motor. Den främsta anledningen är kunder som vill ha sommardäck på sin bil. Och så ser det även ut på verkstäder i hela Sverige. Från samtal till färdigbytta däck är väntetiden på Almeviks Motor ungefär en halv vecka, själva däckbytet tar bara en halvtimme.

– I dag är det vanligare att lämna in bilen till verkstaden för däckbyte jämfört med för 15 år sedan. Du sparar tid och vet att allt blir korrekt gjort. Det är viktigt att lufttrycket är rätt och på moderna bilar finns ett punkteringsvarningssystem som också måste bli rätt, förklarar serviceteknikern Patrik Adolfsson.

Sommardäckens mönsterdjup

De som vill byta till sommardäck själva, och samtidigt spara en slant, måste kolla på lufttrycket och mönsterdjupet. Det är lag på att sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter i däckets huvudmönster, men Patrik Adolfsson rekommenderar ett mönsterdjup på 3,5 millimeter.

Fakta om vinter- och sommardäck

Från den 1 december till den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april, det är dock lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Källa: Polisens hemsida