• Agnetha Engström tycker att det är för dyrt. Foto: Stefan Hedström
  • Mor och dotter Walther har inte råd. Foto: Stefan Hedström
  • Jan Uhrberg vill att det ska vara gratis.

Dags för jubileumshelg

I helgen som kommer går startskottet för firandet av Åtvidabergs första 600 år. Det blir ett festligt program med något för alla, men kritik finns och många menar att det är för dyrt.

Själva firandet äger rum på flera ställen runt om i själva tätorten. Dels vid  ÅSSA-gården, Gamla Torget, Bysjön och så på Torget mitt i stan. Det blir utställningar, artister och en lång rad aktiviteter. Kvällen toppas med en konsert med schlagerartisterna Magnus Carlsson, Jessica Andersson och Charlotte Perelli.  Men någon vecka innan är Åtvidabergarna tveksamma till den av kommunen anordnade festligheten.

För dyrt

På torget sitter mor och dotter Walther och solar sig. De tänker inte gå på själva konserten då de tycker att det är alltför dyrt.

– Jag får socialbidrag och för mig är det på tok för dyrt att köpa en biljett till konserten på kvällen. Däremot kanske jag smakar en sådan där bakelse som de ska bjuda på, säger Beril Walther och fortsätter:

 Nog är det kul att det är 600-årsfest men det känns inte att det är för alla utan att man glömt oss som har det sämst, fortsätter Bertil och för medhåll av sin mor Inger Walther.

–Själv är jag pensionär och har inte heller råd att köpa någon biljett och mig kan man inte bjuda på en bakelse då jag har diabetes. Däremot trivs jag väldigt bra i Åtvidaberg, det måste du skriva, jag har bott här i 52 år.

Agnetha Engström, Linköpingsbo från början men nu boende i Åtvidaberg, är av en liknande åsikt.

Alla ska med

– Det är ju det här med alkoholen. Jag tycker inte att det är bra när man utestänger en del bara för att andra måste dricka alkohol. Det finns nog många barnfamiljer som skulle vilja gå men väljer att stanna hemma istället. Det verkar även så att man inte riktigt har gått ut med vilka som uppträder heller.

Jan Uhrberg är ute och drar på en barnvagn. Även han tycker att biljetten till själva festligheten är för dyr.

– Visst, jag skulle ha råd men har egentligen kommunen det? Det här kostar väl några miljoner och det är pengar vi borde stoppa i de hål som finns att fylla på andra håll. Dessutom anser jag att en sådan här sak ska vara för alla och inte bara för dem som köper biljett. Festen måste helt enkelt vara till för alla dem som bor och verkar på orten och därmed ska den vara gratis. Programmet ser väl okej ut och erbjuder lite av varje till de flesta, avslutar Jan Uhrberg.

Kritik från flera

Vid flera samtal med personer som vill vara anonyma så riktas just samma kritik mot festligheterna. Det är för dyrt, det exkluderar folk och festen är inte för alla. Men den saken är det för sent att göra något åt nu för på lördag sparkar hela klang– och jubelfesten igång