• Carina Boberg och Christer Eklöf brinner för Squaredance. Foto: Tommy Pettersson
  • Bronc Wise. Den amerikanske stjärncallern. Foto. Privat
  • Turerna är många och ibland svåra. Foto: Privat
  • På lördag blir det mer dans. Foto: Privat

Dags för Swedish squaredance Convention 2016

Efter över två års förberedelse är det nu dags för årets största squaredancehändelse - Swedish squaredance Convention 2016. Denna gång sker det i Linköping.

Carina Boberg och Christer Eklöf är både engagerade och drivande när det gäller att genomföra konventet. Christer är till och med festivalgeneral och så här dagarna innan det är dags för den högtidliga invigningen den 4 juni. Avslutningen blir två dagar senare, på självaste nationaldagen den 6 juni.

Största eventet

– Det ska verkligen bli roligt att det är dags för detta årliga event och det största som händer inom sqauredancevärlden i Sverige. Anmälda just nu är drygt 700 personer men jag skulle gissa på att vi blir kanske runt 900 personer den kommande helgen, menar Christer Eklöf och ser otroligt nöjd där han sitter i soffan mitt emot mig. Carina Boberg är även hon väldigt glad även om det är en hel del jobb kvar innan "callern" kallar till den första dansen. Totalt kanske man är i runda tal ett 70-tal personer som är frivillig engagerade i koventet. Bakom den stora sammandragningen står Blue Ribbon Square som är Linköpings egen squaredanceklubb och namnet syftar på det "blåa band" som löper genom vårt län, Göta Kanal.

Broc Wise är stjärnan

– Vi har lyckats få hit en riktig stjärncaller från USA vid man Bronc Wise samt kanske Danmarks bästa caller Björn Andersson. Vi har dessutom några inhemska callers på plats, berättar de båda squaredancevännerna med en mun. Själva konventet äger rum i Campushallen och den intilliggande Friidrottshallen. Det kommer att ordnas en pubkväll och en middag med "vanlig" dans till Wretaz orkester.

Fullbokat

– Många hotell är så gott som fullbokade och vi har en husbilscamping för 60-bilar. Det kommer danssugna från Norge, Danmark, Finland, Åland, Belgien och Tyskland. Självklart är squaredance störst i hemlandet USA och det var där industrimagnaten Henry Ford standardiserade den så att man nu, avsett språkkunskaper, kan dansa i hela världen, berättar Christer Eklöf avslutningsvis.

Vad är squaredance?

Squaredance utvecklades under 1930- och 1940-talen ur traditionell amerikansk folkdans. Den dansas i dag över hela världen av människor i alla åldrar. Squaredans har sina rötter från äldre europeiska danser som kontradans och 1700-talsdansen kadrilj. Till Sverige kom dansen från USA första gången 1978. År 2003 hade antalet klubbar vuxit till drygt 150 över hela landet med sammanlagt över 7000 medlemmar. År 2010 har antalet sjunkit något och man räknar med ungefär 6500 medlemmar i 130 klubbar. Även i Danmark, Storbritannien och Tyskland finns ett relativt stort intresse för squaredance.

Modern squaredance dansas på tio olika nivåer, de tre första är:

 Basic - nybörjarnivån som omfattar 51 dansturer (call)

 Mainstream - omfattar ytterligare 17 call

 Plus - med ytterligare cirka 30 call*

De två närmast följande nivåerna är:

 Advanced 1 (A1) - omfattande cirka 40 call

 Advanced 2 (A2) - omfattande ytterligare cirka 37 call

De fem högsta nivåerna är:

 Challenge 1 (C1) - omfattande cirka 85 call

 Challenge 2 (C2) - omfattande knappt 100 call

 Challenge 3a (C3A)

 Challenge 3b (C3B)

Challenge 4 (C4)

Det finns tillräckligt många olika nivåer med stigande svårighetsgrad i squaredance för att man aldrig ska kunna bli helt fullärd.