• Tre och en halv timme av den bästa musiken och de snyggaste kläderna. Foto: Per Jahnke
  • Fender Telecaster är en ball gitarr. Foto: Per Jahnke

Dags igen för Be Bop A Luba

Snart är han inne på tredje året med föreställningen Be Bop A Luba och föreställningen rullar på som ett välsmort diesellok fyllt med låtar från rockens guldålder. Själv tänker föreställnigens fixstjärna Peter Jezewski inte slå av på takten.

Peter Jezewski var tidigare medlem i The Boppers och är en man som stått på scenen i 37 år. Numera är han i bättre form än han var i yngre år.

Peter har nämligen börjat träna på gym och sedan ett och ett halvt år har han lagt av med alla former av alkohol.

Behandlingshem är rock’n’roll

– Jag lade helt enkelt in mig på ett behandlingshem och det är det bästa jag någonsin gjort. Det håller inte att hålla på att dricka när man står på scenen mellan 50 till 60 gånger på ett år. Så det var ett ganska lätt beslut, menar Peter då vi pratas vid om rock’n’roll och framgångssagan Be Bop A Luba som nu snart är inne på sitt tredje år. Föreställningen kräver sin man och man spelar inte mindre än tre och en halv timme.

– Det roliga är att det bara kommer mer och mer folk på spelningarna. Det är alltifrån unga killar och tjejer som kanske just upptäckt den här musiken, till herrar och damer som var med på 50-talet, berättar Peter som själv inte kan tänka sig någon bättre musik och det som var runt omkring.

Balla brödrostar

– Det var en härlig tid fylld av balla bilar, balla frisyrer och ja, till och med brödrostarna var coola på den tiden, skrattar Peter som ibland gärna vill förändra showen men om man lägger till en låt så måste någon bort och det är svårt. Istället så får man förändra showen med olika gästartister. Nu i november och framåt blir det en del julshower och då ska självaste ”Clabbe” vara gäst.

– ”Clabbe” är känd för mycket, han var med i Ola and the Janglers, Visduon Malta och sedan har han varit ljudtekniker åt ABBA inte minst men han har också varit domare i idol och det är kanske det folk kommer ihåg numera. Det är, hur som helst, jättekul, att ha med honom på julshowerna. Det finns ju väldigt många bra låtar av kvinnliga artister som Ronettes som har låtar med riktigt mycket julkänsla, menar Peter som även säger att det skulle vara roligt att få ta konceptet Be Bop A Luba utomlands.

Tyskland nästa?

– Det skulle vara jättekul att köra detta i Tyskland, till exempel, säger han med tydlig adress till sin högra hand, sambon Annelie Strand som är den som håller i mycket av det praktiska.

– Jag skulle inte klara mig utan henne, avslutar Peter med värme i rösten. Be Bop A Luba intar Linköping den 31 oktober.