• RP:s damer spelar i allsvenskan, andranivån i svensk handboll. Efter halva serien ligger Linköpingslaget under nedflyttningsstrecket men förhoppningarna är stora om ett nytt kontrakt om några månader. Foto: Leif Larsson

Damerna i RP ska fixa kontraktet

RP:s damer har haft en tuff höst i den allsvenska handbollen och var under nedflyttningsstrecket när det nya året ringdes in. Tongångarna inför vårspelet är ändå positiva. – Mycket talar för att vi ska hänga kvar. Det krävs inte så mycket för att vi ska vinna sådana matcher som vi förlorat, klargör Elin Sjöbrink, 20-årig stöttepelare och lagets bästa målskytt i höst.

RP ser till att Linköping har ett damlag på andranivån i svensk handboll. För två år sedan kvalade laget sig kvar i allsvenskan, ifjol hängde man kvar utan kval. Denna säsong blir det åter en hård strid för nytt kontrakt. Laget förlorade de fem första matcherna men vann sedan två av de följande fem. Vid nyår var laget under nedflyttningsstrecket på en elfte plats, men med närkontakt till lagen på nionde och tionde plats som betyder kval.

– Vi satte inga speciella mål före seriestart men visst hade vi hoppats ligga lite bättre till än vi gör nu. Vi har ändå visat i vissa matcher att vi kan bättre än vad resultaten antyder, fastslår Elin.

– Det är ingen panik, över halva serien är kvar. Vi bli allt tryggare i vårt spel, alla är positiva och vågar ta allt fler initiativ. Vi blir bättre för varje match och längre perioder i matcherna, tycker Jörgen Sjöö, ny huvudtränare denna säsong.

Iver och hunger

RP har ett mycket ungt lag där spelarna är mellan 17 och 23 år. Bara fyra i truppen spelade regelbundet i allsvenskan förra året. Rutin saknas förstås men det kompenseras av ungdomlig iver och hunger.

– Det är en process att bygga ett nytt lag. Men vi har utvecklats om man jämför med hur det såg ut i början, säger tränaren.

RP har en tunn trupp som förstås helst ska slippa skador och sjukdomar. Men det är precis vad som drabbat laget.

– Spelare har vrickat foten, haft kikhosta och det har varit flera andra konstigheter. Vi har saknat kontinuitet och inte kunnat träna tillsammans varje dag. Då är det svårt att bygga en trygghet som är viktig om det exempelvis blir en dipp i en match, konstaterar Jörgen.

Hyllar spelidén

Elin påpekar att laget har en bra spelidé men att det ändå har hackat en del i maskineriet.

– Egentligen är det svårt att säga vad som har varit fel. Vi har ett grundspel som fungerar men kanske måste vi ha en bättre inställning, tro på oss själva mer, och så måste vi försöka vara bra över 60 minuter. Ibland har vi bara varit det i en halvlek.

Skyttedrottning

RP:s nummer 3 fastslår att försvarsspelet är lagets styrka, det lägger grunden för att vinna matcher. Anfallsspelet fungerar bra emellanåt men behöver bli mer kontinuerligt vasst för att den täta defensiven ska betala sig. Högerhänta vänsternian Elin bidrar med att vara lagets skyttedrottning.

– Det har gått bra med målskyttet, jag har mer ansvar den här säsongen och det trivs jag med.

– Vi tränar extra mycket anfallsspel. Grundrörelserna kan vi men nu gäller det att individerna visar mod på matcherna och utnyttjar sina bra egenskaper för att skapa lägen, inflikar Jörgen.

Till sist understryker tränaren att man verkligen tror på nytt kontrakt.

– Om vi slipper skador och kan få ihop spelet framåt och bakåt över 60 minuter så kan vi tävla med alla lag och även slå de bättre lagen. Vi ska klara oss kvar, hur spelar ingen roll, men gör vi det så får vi vara nöjda, säger Jörgen Sjöö.