• Hans Lundgren ser fram emot debutkonserten. Foto: Gustav Skogens

Damkör debuterar i Hans Lundgrens nya projekt

Den 23 januari har Linköpings Damkör sin debutkonsert i Missionskyrkan. Välkände Hans Lundgren är drivande i och även dirigent för nya kören.

Körer bestående av enbart kvinnor har alltid funnits. Inom det man brukar kalla västerländsk konstmusik var nog Vivaldi den första som genom sin verksamhet i "Ospedale della Pietà" i Venedig, ett hem för föräldralösa flickor, skrev mycket för flickkör. Sedan dess har många klassiska tonsättare komponerat för damkör.

Under 1800-talet bland annat Johannes Brahms och Franz Schubert och under 1900-talet Zoltán Kodály, Gustav Holst, Charles Stanford med flera. Andra brittiska tonsättare som Benjamin Britten skrev mycket för gosskör, en repertoar som förstås ofta lämpar sig också för flickor. I Sverige har man sjungit flick- eller damkör vid flickskolor, vid sjuksköterskeutbildningar och vid lärarinneseminarier.

Många tonsättare under 1900-talets första hälft såsom Hugo, Hammarström, Alice Tegnér, Oskar Lindberg, skrev mycket musik för kvinnoröster.

Alla skrev för kvinnor

När emancipationen kom till Sverige på allvar kan man nog med fog säga att damkören som företeelse tappade mark, liksom för övrigt även manskörerna, men de senaste decennierna har damkören fått en renässans.

I Linköping startade Lennart Ekholm, sedermera domkyrkokantor, flickkören Treklangen 1968.

I Linköping bildade också Gunilla Frödén kören Da Capo 1986 och Hans Lundgren var själv med och startade den akademiska damkören Linnea 1997.

Treklangen

Debutkonserten med Linköpings Damkör är en hyllning till alla tidigare och nuvarande dam- och flickkörer och de tonsättare som komponerat för instrumentet. Därför innehåller programmet både äldre och nyare musik.

– När det kommer till det musikaliska är det ingen skillnad på en renodlad damkör eller en manskör. Däremot är det ganska svårt att få till en blandad kör med 20 män och 20 kvinnor då det alltid fattas tenorer och basar. Då är det mycket lättare att jobba bara med kvinnor, berättar Hans Lundgren som ser detta som ett projekt där varje medlem på ett eller annat sätt är handplockad.

Lättare med kvinnor

– Det här är erfarna och duktiga kvinnor i 35 till 60 års ålder. De har ordning på sitt liv och sina kalendrar och vill verkligen det här. Det ska bli så kul att äntligen få visa upp Linköpings Damkör för den breda allmänheten, avslutar Hans Lundgren.

Vem är Hans Lundgren?

Hans Lundgren är director musices emeritus vid Linköpings universitet. Hans har i sin befattning vid universitetet varit med och grundat Östgöta Kammarkör 1989, Linköpings akademiska orkester 1993 och den akademiska damkören Linnea 1997. Tillsammans med Linköpings Studentsångarna där han var dirigent 1979–2014 utgör dessa ensembler basen för det musikliv som universitetscentrumet Musik vid Linköpings universitet ansvarar för. Hans är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har verkat i svenskt musikliv sedan 1977. Han är en flitig arrangör och tonsättare och har med sina ensembler producerat ett tiotal skivinspelningar och gjort över 30 utlandsturnéer. Han har mottagit ett flertal pris och stipendier och verkat i många olika befattningar i svenskt och internationellt körliv. Han har gett ut en bok om att leda kör och skrivit en mängd artiklar i körrelaterade ämnen, inte minst om manskör. Efter sin pensionering 2014 verkar Hans Lundgren som frilansande dirigent, skribent och föreläsare.