• Sportchefen Kim Martin Hasson hoppas att fyrnationsturneringen som intar Stångebrohallen kan hjälpa till att öka intresset för damhockeyn i Linköping. Foto: Fanny Miles
  • Även om Kim Martin Hasson inte vaktar kassen i damlandslaget längre ser hon fram emot att känna pulsen av våra svenska stjärnor här i Linköping. Foto: Claudio Bresciani/TT

Damkronorna intar Stångebrohallen

Det var elva år sedan Damkronorna gästade Linköping sist, nu är det dags igen. För att vässa VM-formen ställs stjärnorna mot Tyskland, Finland och Ryssland i en fyrnationsturnering, en turnering som betyder mycket för LHC och sportchef Kim Martin Hasson. "Vi vill ju öka intresset för damhockeyn här i stan", säger hon.

Bataljen börjar nu på fredag, när hockeynationerna Finland och Ryssland gör upp i den inledande matchen, därefter följer Damkronornas möte mot Tyskland. Fyrnationsturneringen som intar Stångebrohallen går av stapeln under helgen, och då finns det möjlighet att njuta av högklassig hockey, och känna pulsen från våra svenska stjärnor, här på hemmaplan. 

– Hockeyförbundet ringde och frågade mig om vi var sugna på att vara värdar för turneringen, och det tyckte jag lät som en jättebra idé. Vi satsar ju mycket på damhockeyn här i Linköping och vill att fler börjar spela och att mer publik går på matcherna, så det här är ett bra sätt att visa upp ishockeyn, säger sportchef Kim Martin Hasson.

VM-formen

Med i turneringen finns totalt fem LHC-spelare, Anna Kjällbin, Pernilla Winberg, Emilia Ramboldt, Laura Kluge och Minttu Touminen. Målet för landslagen är att vässa formen inför den stundande VM-turneringen i USA i början av april.

– Varje match och landskamp inför en VM-turnering betyder jättemycket. Det är alltid viktigt att visa upp sig direkt och skaffa sig en bra känsla i laget, säger Martin Hasson.

Publiksiffrorna

Likt många andra sporter lider damhockeyn av en låg publiksiffra, något sportchefen hoppas turneringen kan hjälpa till att motverka till viss del. 

– Jag tror det kan vara bra för Linköpingsborna att se damhockey på riktigt hög nivå. Vi har ju dåliga publiksiffror på våra hemmamatcher, men förhoppningsvis kan det här få upp intresset för många som spelar i landslagen spelar ju till vardags i vår liga, säger Kim Martin Hasson.

Efter turneringen, den 20 och 22 december, finns det möjlighet att träffa LHC:s damer vid Trädgårdsföreningen i Linköping när truppen finns på plats för att leka och spela hockey med barnen.