• Tony trampar till Paris. Foto: Tommy Pettersson

Damptramp till Paris

Tony Svensson fick diagnosen ADHD först i vuxen ålder. Nu vill han fästa uppmärksamhet på sjukdomen genom en nätt liten cykeltur till Paris. En tripp på dryga 160 mil som ska klaras av på tio dagar.

Det var Tony Svenssons bästa dag i livet då han fick diagnosen ADHD. Det var svaret på många av de frågor han haft om varför saker inte fungerade för honom. Visst hade han gått ut skolan med okej betyg men ändå hamnat i en massa konstiga situationer utan att för den skull råka riktigt illa ut och hamna i fängelse. För att nu fästa uppmärksamhet på ADHD så ska han alltså ge sig ut och cykla till Paris med start från sportbaren The Champ vid Hamngatan den nionde juli.

Aldrig cyklat långt

– Jag hade ändå tänkt ta en cykeltur ut i Europa nu på semestern, säger Tony Svensson som om det vore världens enklaste sak i världen. Sanningen är dock att han aldrig cyklat några längre sträckor förut.

– Nu har jag dock börjat träna och cyklat Roxen runt några gånger men det är bara lite över åtta mil, skrattar Tony och berättar att han inom kort kommer att cykla till Stockholm för att samla in pengar till arbetet kring ADHD.

I Stockholm har hans bror ett företag som lovat att skänka en summa pengar. Tony hoppas på ännu mer av den varan från andra som vill hjälpa till. Man kan följa Tony Svensson via Facebook och hans grupp där som går under namnet "Damptrampet". En grupp som på kort tid har fått över 800 medlemmar.

Stockholm och Loftahammar

Målet för insamlingen som finns hos Hjärnfonden är på 100 000 kronor. Ett högt satt mål tyckte Tony Svensson från början men nu börjar det kännas som att det kanske var lite i lägsta laget. Via Facebookgruppen kan man sedan följa Tonys öden och äventyr på cykelsadeln, se vilka föremål som auktioneras ut och vilka olika erbjudanden man kan ta del av och som gynnar insamlingen.

– Jag har tänkt cykla till Loftahammar innan jag ställer kosan mot Paris också. Datum för det har jag inte bestämt än och sedan vore det kul om någon sponsor vill gå in och hjälpa till också, avslutar damptramparen Tony Svensson.