• Vinnaren koras av Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

Daniel kan bli ”Årets kock”

På fredag går en deltävling i den mest prestigefyllda matlagningstävlingen i landet av stapeln i Linköping. Tre småländska kockar finns med i startfältet och en av dem är Daniel Engellau från Västervik.

Det skramlar av kastruller då vi når Daniel Engellau på hans arbetsplats, restaurang Aveqia i Stockholm. Daniel känner sig lugn inför sammandrabbningen och litar till sin rutin och sin maträtt.

Rutinerade matlagare

- Jag har varit med i ”Årets kock” fyra gånger tidigare och vet lite hur det fungerar. Innan jag visste att jag var med i tävlingen så tog jag det ganska lugnt och skissade lite på den rätt jag ska tävla med. I år ställer jag upp med sotad lake med fänkål, krondill, hjärtmussla och äpple. Jag skulle tro att om du väcker mig klockan tre på natten så kan jag laga den här och nu, menar Daniel Engellau som jobbat i kök sedan han var i femtonårs-åldern och nu vid 32 år fyllda har gott om rutin. Hans rätt andas både Västervik och New Orleans med sina svenska östkustsmaker och den så typiskt svärtade fisken. Något som uppstod i ”The Big Easy”.

Svärtad lake

– Jag tyckte att just genom att man svärtade fisken så fick man en fin brytning mot de mer svenska smakerna, säger Daniel Engellau som har sin faster som största matlagningsidol och inspiratör. När det kommer till att laga mat menar han att det absolut viktigaste är att man har bra råvaror; sedan är självklart rutin och ett gott handlag bra att ha. Vid tal om ”Årets kock” så anser han sig ha en god chans att hamna i topp.

Tufft startfält

– Men i år är det ett väldigt bra startfält och konkurenssen är tuff. Inget är avgjort i förväg utan vad som helst kan hända, avslutar Daniel Engellau. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är värd för samtliga deltävlingar i Årets Kock 2014 och i år består juryn av några av Sveriges allra bästa kockar: Fredrik Eriksson, Karin Fransson, Håkan Thörnström, Jonas Dahlbom, Stefano Catenacci, Markus Aujalay, Anders Vendel och Magnus Ek, I juryn i Linköping ingår även LRFs representant Jakob Andersson, köttbonde från Motala och Monica Sander, försäljningschef för Arla.