• Lovisa Lundkvist och Erik Wulcan tog guld i juniorklassen i bugg under SM 2014. Foto: Linköpings bugg och rock’n’roll

Dans för glatta livet

Fartfyllt, svängigt och glädjande. Att dansa bugg är tidlöst och lockar ung som gammal upp på det glatta dansgolvet. Dansens popularitet tycks aldrig sina.

Hos Linköpings bugg och rock’n’roll finns 200 dansanta medlemmar i spridda åldrar.

Två utav dem, Lovisa Lundkvist och Erik Wulcan, blev nyligen Junior SM vinnare och det är en stolt klubbordförande som berättar om det.

–Det är stort för klubben att vi tagit fram ett par vinnare. De har dansat hos oss sedan starten och är oerhört duktiga. Dessutom har de bara dansat med varandra i ett halvår, säger Fredrik Karlsson.

Dansa av glädje

Linköpings bugg och rock’n’roll har funnits i sju års tid. De har kurser för barn, ungdomar och tre olika nivåer för vuxna. Allt inom bugg såklart.

–Bugg är en glad och öppen dans. Båda dansarna får visa upp sig. Det skapar gemenskap mellan ung och gammal, menar Fredrik Karlsson som själv dansat bugg i 13 år. Under februari arrangeras en intensivkurs i Foxtrot för den som är intresserad annars är det bugg för hela slanten.

Lätt att fastna

Bugg är en relativt ung dans där den uppstod i nuvarande form under 1960-talet.

Dansen håller ett snabbt tempo men är till viss del spontan och upp till föraren att få partnern att bland annat snurra och svänga.

–Det går lite upp och ner med populariteten men vi gör olika saker för att öka intresset. Till exempel åker vi runt i skolor och håller en timmes buggkurs med eleverna. Då är det alltid någon som fastnar, säger Fredrik Karlsson. Vårens kurser står i startgroparna och det går fortfarande att anmäla sig om man är sugen på att bugga sig framåt.