• Lovisa Ingestig, Linus Larsson och Sanna Forslund gör film av dans. Foto: Fanny Miles
  • Bakom initiativet står bland annat Lovisa Ingestig och Sanna Forslund tillsammans med deras danskamrater i Xpress. Foto: Fanny Miles

Dans från Tornby

Tjugotalet dansare och en filmare i en lagerlokal i Tornby. Resultatet – en kreativ dansfilm där streetdance står i centrum.

Bakom initiativet står bland andra dansarna Lovisa Ingestig och Sanna Forslund från dansgruppen Xpress samt filmaren Linus Larsson.

En första idé

Lovisa och Linus läser på MTU gymnasium och började prata om att göra en dansfilm redan andra dagen på gymnasiet.

– Det här är ett sätt att mixa våra intressen dans och foto och göra ett roligt projekt av det, säger Lovisa Ingestig. Hon och Sanna Forslund är två av fem delar av dansgruppen Xpress. En grupp som bildades av fem enskilda dansare som ville delta i danskarusellen.

– Planen från början var inte att det skulle bli en så stor grej men vi lade ner hela vår själ i tävlingen och vann karusellen i Östergötland, berättar Sanna Forslund.

Litet blir stort

Att tänka storslaget verkar vara tendensen. Lovisa Ingestig säger med ett skratt att dansfilmen också var tänkt som ett mindre projekt från början.

– Det mesta vi gör tenderar att bli stort.

Lagerlokaldans

Förra helgen spelades filmen in i en tom lagerlokal i Tornby. Xpress samlade ihop tjugotalet dansare varav fem yngre tjejer att spela de själva i tidig ålder. Kompisar, kompisars kompisar och andra bekanta har blivit involverade i projektet. Xpress står för koreografin.

Vill inspirera

Linus Larsson har riggat inför filmningen och verkar ha koll på läget.

– Jag har varit med under dansrepen för att kolla olika vinklar och rörelser. Jag kommer att filma hela koreografin och sedan göra mindre inklipp, förklarar han och berättar att MTU står för utlåning av utrustning. Filmen ska nu redigeras innan den publiceras.

– Vi hoppas att filmen kan inspirera andra att börja med ett intresse. Förhoppningsvis också uppmuntra till mer kultur i Linköping, säger Lovisa. Filmen kommer att publiceras på Linus egen hemsida samt på Xpress facebooksida.