Dans hela veckan

Dansens vecka dansar sig större. I år deltar tio kommuner under evenemanget som arrangeras av Region Östergötland i samarbete med kommunerna. Veckan drog igång i lördags och avslutas på internationella dansens dag den 29 april.

För femte året i rad har evenemanget Dansens vecka arrangerats över Östergötland. Över 70 programpunkter i tio östgötska städer med workshops, föreläsningar och dans i alla former för alla åldrar pågår.

– Rekordåret med så många medverkande kommuner är jättekul. Samtidigt är det roligt att så många olika initiativ har tagits i de deltagande kommunerna. Det är en bra mix av professionella och amatörakter, säger Anna Ljung, Dansutvecklare Dans i öst.

Lyfta dansen

I lördags drog veckan igång med dans i offentligheten i de flesta kommunerna. Sedan har det rullat på med dansföreställning för barn i Finspång, workshop i Bollywooddans i Kisa, dansfilm i Valdemarsvik och pop up-dans i Söderköping.

– Veckan är viktig för att lyfta dansen som konstområde. Många utövar dans i Östergötland, det är ett stort intresseområde. Under Dansens vecka vill vi visa på alla de dansstilar som finns, menar Anna Ljung.

Länet är unikt

Östergötland är också unika i sin hyllning till dansen. Att upplåta en hel vecka, över ett helt län, hör inte till vanligheterna.

– Många kommuner firar internationella dansens dag men att hålla en hel vecka åt dans är inte så vanligt, säger Anna Ljung.

Avslutas på fredag

På avslutningsdagen på fredag dansas det bland annat på torget i Åtvidaberg med dansare från Kenya, De Geer-gymnasiet och Kulturskolan. I Mjölby visas dansföreställningen Hans och Greta av Folke dansteater och Crusellkvintetten. I Kisa är det fokus på barnen med After dagis – glada fötter och i Norrköping är det både dansuppvisning med danscenter i Hörsalsparken samt balettuppvisning vid stadsbiblioteket. I Linköping avslutas veckan med dansuppvisning med blandade stilar samt dansworkshops i Trädgårdsföreningen.