• Swedish Family kommer att tillbringa 14 dagar på Dansens Hus. Foto: Tommy Pettersson.

Dans i Öst satsar på dansresidens

Från den 20 oktober till och med den 2 november kommer streetdance-gruppen Swedish Family tillbringa sina dagar på Dansens Hus i Linköping.

Under 14 dagar kommer Swedish Family forma grunderna till en föreställning.

–Målet är att se hur ett dansresidens fungerar. Dessutom får Swedish Family möjlighet att jobba med en konstnärlig process och finna en fristad, säger Anna Ljung, dansutvecklare för Dans i Öst.

Vunnit alla tävlingar

Swedish Family består av fem unga kvinnor som behärskar dansstilarna Hip hop, Breakdance, Locking, Popping och House.

–Vi valde dessa genrer för att de inte har samma möjligheter som andra genrer, förklarar Anna Ljung.

Swedish Family har tävlat under 2013 och 2014 och de har vunnit alla tävlingar som de har deltagit i. Gruppen var även den stora favoriten hos allmänheten och medierna under Streetstar Festivalen, vilket är en streetdance-festival som lockar dansare från hela världen. Alla medlemmar arbetar aktivt som professionella dansare och frilansar både i Sverige och utomlands. Den 30 oktober kommer det att vara en öppen träning på Dansens Hus, för att besökarna kan få insyn i en skapande process och få inspiration.

Skapa fler dansresidens

Dans i Öst är ett samarbetsprojekt som pågår till årsskiftet. I projektplaneringen står det att ett dansresidens ska skapas. Bakom satsningen för dansresidenset står Dans i Öst/Regionförbundet Östsam samt Linköpings kommun.

–Förhoppningen är att vi kan skapa fler dansresidens i framtiden, säger Anna Ljung.