• Under Dansens vecka bjöd dansare från De Geergymnasiet och Kenya på en dansuppvisning om kvinnors rättigheter. Foto: Emma Garzon 
  • Pius Amunga och Klara Gustafsson berättar att samarbetet mellan De Geergymnasiet och Pendo Amani Youth Organization ger viktiga lärdomar och mycket glädje. Foto: Emma Garzon
  • I början av dansföreställningen styr männen men till de avslutande rytmerna dansar en grupp kvinnor och visar att de är starka och att de ska ha samma rättigheter som män. Foto: Emma Garzon

Dansant historia om kvinnors rättigheter

Kvinnors rättigheter var i fokus när elever från De Geergymnasiet i Norrköping besökte Kenya. Under Dansens vecka bjöd de, tillsammans med unga dansälskande kenyaner, på en stark dansföreställning.

Under fem år har elever från De Geergymnasiet rest till Kenya för att jobba med mänskliga rättigheter. Via Pendo Amani Youth Organization har även ungdomar från Kenya besökt Norrköping och De Geergymnasiet. Organisationens mål är att ge nödvändiga färdigheter och få unga att inse sin fulla potential genom utbildningsmöjligheter, kulturella aktiviteter och sport.

Träffade ett våldtaget barn

I februari åkte åtta danselever och tre foto- och filmelever på De Geergymnasiet till Kenya. Under nästan tre veckor fick eleverna bland annat dansa, besöka skolor i slummen och en ideell kvinnoorganisation.

– Vi träffade en 5-årig flicka som organisationen hade hjälpt. Hon hade blivit våldtagen av en 50-årig man. I bussen på väg hem grät många kompisar och även jag var så upprörd att jag skrev en dikt om kvinnors rättigheter, berättar Klara Gustafsson, en av danseleverna, och visar den rörande dikten.

"Känner oss säkra och välkomna"

Under Dansens vecka den 23-29 april hade elever från De Geergymnasiet tillsammans med sex ungdomar från Pendo Amani Youth Organization dansuppvisningar i Norrköping, som de även hade i Kenya. I början styr männen men till de avslutande rytmerna dansar en grupp kvinnor och visar att de är starka och att de ska ha samma rättigheter som män.

– Det är en dröm att komma till ett annat land och dansa. Att göra den här dansföreställningen med dem gör att passionen för dans växer. Vi uppskattar allt människorna från De Geergymnasiet ger oss och vi känner oss säkra och välkomna här, säger Pius Amunga som besöker Norrköping för andra gången genom organisationen.

– Ni ger oss så mycket glädje tillbaka, även i de svåraste tider är ni glada, svarar Klara Gustafsson. Min viktigaste lärdom under denna resa är att alltid se livet från den ljusa sidan.