• Elisabeth Asp ser det som positivt att kommunen satsar på dans. Foto: Fanny Miles

Dansens vecka får ekonomisk boost

Kommunen tar ställning för dans

Tripp på tå, tunga beats, twerk och plié. På lördag drar det kulturella evenemanget dansens vecka i gång i åtta kommuner runt om i Östergötland. Arrangemanget syftar till att synliggöra och stärka bilden av dans som konstform. I år har även kommunen utökat budgeten för Dansens vecka som en del i ledet att uppmärksamma dans.
– Kultur- och fritidsnämnden arrangerar Dansens vecka tillsammans med Dans i öst/Region Östergötland. Evenemanget syftar till att stärka dansen. Det är ett lokalt och regionalt arrangemang som bjuder in alla dansgenrer, dansaktörer och dansintresserade att medverka, säger Elisabeth Asp, sakkunnig internationell samordnare vid Kultur- och fritidskontoret.

Lätt konstform

Initiativet till veckan togs av två koreografer som är verksamma i regionen. Första gången det anordnades var för tre år sedan. Veckan har sedan dess slagit stort och fler och fler besöker arrangemanget.

– Dans är en väldigt tillgänglig konstform med sitt egna språk. Det går att kommunicera via dansen oavsett etnicitet eller bakgrund, menar Elisabeth Asp.

I Linköping erbjuds prova på-balett för barn, linedance, tango, bachata och salsa. Till Passagen kan man gå för att lyssna på föreläsningar och titta på dansfilm. Lördagens premiärdag avslutas med dansföreställningen Dokidoki samt regionfinalen av Danskarusellen. Även i Kinda blir det dansfestligheter med folkdansmässa på söndag, en workshop där man kan prova på att dansa. På onsdag anordnas After dagis – glada fötter för de allra minsta dansanta fötterna. Dansens vecka avslutas på självaste internationella dansens dag – den 29 april.

Tar ställning

Att bjuda in allmänheten till ett stort dansevenemang ser Linköpings kommun som ett ställningstagande för dansen. Utöver dansens vecka håller kommunen även i en residensverksamhet för professionella dansare samt att de är en del av arrangörsnätverket Dansnät Sverige. Till veckans avslutning på onsdag önskas sol.

– Som avslutning håller vi dels i en dansuppvisning på Biblioteket. Vi valde biblioteket då vi tycker det är viktigt att hitta andra publika arenor än de klassiska, att hålla uppvisningar på. Men som grand finale visas en dansuppvisning på Stora torget. Så vi hoppas på att det blir fint väder den dagen, säger Elisabeth Asp avslutningsvis.