• Under jubileumsveckan finns bland annat möjlighet att lära sig koda. På bilden syns barn från Coder Dojo i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Datamuseet firar 10 år

I tisdags startade firandet av Datamuseet IT-ceums 10-årsjubileum. I samband med jubileet nyinvigs utställningen ”Spela roll” som handlar om svensk datorspelshistoria och den datorhistoriska utställningen ”Digitala drömmar”.

Datamuseet som inryms i Östergötlands museums lokaler visar olika vinklar av datorernas betydelse i dåtid, samtid och framtid. Det startade som ett samarbete mellan Linköpings universitet och Linköpings kommun och är nu en del av Östergötlands museum. Tio år efter start är Datamuseet IT-ceum fortfarande Sveriges enda museum för datorrelaterad historia. Denna vecka är full av aktiviteter för att fira museet. Bland annat föreläsningar, nördmingel och robotworkshop. På fredag är det final med humorshowen IT-supporten live där bland andra Josefin Johansson deltar.

– Humorshowen är specialskriven för detta och den är uppbyggd lite som Parlamentet på tv, berättar Elin Kusmin som är museipedagog på datamuseet.

Vuxna och unga

Många av jubileumsveckans programpunkter riktar sig till barn och ungdomar men vuxna har säkert också behållning av veckans innehåll.

– Medan barn och ungdomar får pröva att koda med Coder Dojo på torsdag kan vuxna gå på föreläsning om hur man ska prata med unga om nätet. Vi försöker att få alla att känna sig välkomna hit.

På tio år hinner det hända mycket och den största skillnaden är enligt Elin Kusmin att man breddat sig.

– När museet startade var det främst i syfte att arbeta med bevarande, det gör vi fortfarande. Men nu arbetar vi allt mer med samtiden. Vi har potential att växa ännu mer.

Sedan 2010 har man arrangerat nördcafé. Under varje café får någon komma och berätta om sitt nördintresse och hittills har man avhandlat såväl stickning som wrestling och Harry Potter.

– När vi hade nördcafé om Buffy the vampire slayer kom det folk från hela landet för att delta. Till och med januari hänger en utställning med porträtt av de 35 personer som hittills bjudit in till nördcafé för att berätta om sitt nördintresse. Vi vill hylla nördigheten och nördarna och under jubileumsveckan är det dessutom nördmingel i Hagdahls, säger hon.