• Under veckan finns möjlighet att lära sig koda. Bild från Coder Dojo i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Datamuseet IT-ceum 10-årsjubilerar

Aktiviteter på museet hela veckan

I dag startar firandet av Datamuseet IT-ceums 10-årsjubileum. I samband med jubileet nyinvigs utställningen ”Spela roll” som handlar om svensk datorspelshistoria och den datorhistoriska utställningen ”Digitala drömmar”.
Datamuseet  som inryms i Östergötlands museums lokaler visar olika vinklar av  datorernas betydelse i dåtid, samtid och framtid. Det startade som ett  samarbete mellan Linköpings universitet och Linköpings kommun och är nu  en del av Östergötlands museum. Tio år efter start är Datamuseet IT-ceum  fortfarande Sveriges enda museum för datorrelaterad historia. Denna  vecka är full av aktiviteter för att fira museet. Bland annat  föreläsningar, nördmingel och robotworkshop. 
På fredag är det final med  humorshowen IT-supporten live där bland andra Josefin Johansson deltar.
–  Humorshowen är specialskriven för detta och den är uppbyggd lite som  Parlamentet på tv, berättar Elin Kusmin som är museipedagog på  datamuseet.

Vuxna och unga

Många  av jubileumsveckans programpunkter riktar sig till barn och ungdomar  men vuxna har säkert också behållning av veckans innehåll.
–  Medan barn och ungdomar får pröva att koda med Coder Dojo på torsdag  kan vuxna gå på föreläsning om hur man ska prata med unga om nätet. Vi  försöker att få alla att känna sig välkomna hit.
På tio år hinner det hända mycket och den största skillnaden är enligt Elin Kusmin att man breddat sig.

Nördar på väggen

–  När museet startade var det främst i syfte att arbeta med bevarande,  det gör vi fortfarande. Men nu arbetar vi allt mer med samtiden. Vi har  potential att växa ännu mer. Sedan 2010 har man  arrangerat nördcafé. 
Under varje café får någon komma och berätta om  sitt nördintresse och hittills har man avhandlat såväl stickning som  wrestling och Harry Potter.
– När vi hade  nördcafé om Buffy the vampire slayer kom det folk från hela landet för  att delta. Till och med januari hänger en utställning med porträtt av de  35 personer som hittills bjudit in till nördcafé för att berätta om  sitt nördintresse.
 Vi vill hylla nördigheten och nördarna och under  jubileumsveckan är det dessutom nördmingel i Hagdahls, säger hon.