• Landshövding Elisabeth Nilsson delade ut priset Årets Nybyggare - Pionjär till Kirakola och Damian De Luca. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Banaz Hamdi och Amanj Aziz vann priset Årets Nybyggare - Nystart. Foto: Emma Taube Sjöstedt

De blev Årets Nybyggare

Utmärkelsen Årets Nybyggare 2014 i Östergötland ges till östgötska företagare med utländsk bakgrund. I år gick priset till Top Städ Service i Sverige och Livskvalité 1.

Landshövdning Elisabeth Nilsson delade ut priset vid en ceremoni i Linköpings slott.

– Jag tror att utmärkelsen sporrar företagen att fortsätta, och det betyder mycket för självkänslan, säger Elisabeth Nilsson.

HMK Carl XVI Gustafs utmärkelse Årets Nybyggare instiftades 1999 och har delats ut varje år sedan dess.

– De som får utmärkelsen blir föredömen. Inte minst i en situation då det är lätt att man pratar om invandring som ett problem. Det gör att det blir ännu viktigare att lyfta fram alla goda exempel på människor som bidrar till utveckling i vårt samhälle, menar Elisabeth Nilsson.

Två kategorier

Priset delas in i kategorierna Årets Nybyggare – Nystart, som belönar företagare som under en kort tid i Sverige och med begränsade resurser har startat och utvecklat ett företag. Och Årets Nybyggare – Pionjär, som belönar företagare som har skapat ett tillväxtföretag och står för nytänkande i sin bransch.

Norrköpingsföretag

Top Städ Service i Sverige vann Årets Nybyggare – Pionjär. Det är ett företag i Norrköping som startades 1997 av Kirakola och Damian De Luca. I dag omsätter företaget över 40 miljoner kronor och sysselsätter ungefär 130 personer.

– Det allra viktigaste är våra medarbetare, de ska också ha en eloge, säger Kirakola De Luca.

Verksamheten finns i åtta städer och är inriktad enbart mot företagskunder.

– Att få den här utmärkelsen är nästa steg i utvecklingen, eftersom vi kanske upptäcks av andra som inte annars hade upptäckt oss, säger Damian de Luca.

Går vidare till den nationella tävlingen

Livskvalité 1 fick priset Årets Nybyggare – Nystart. Det startades 2011 av Banaz Hamdi och Amanj Aziz. Företaget erbjuder hemtjänst och personlig vård inom ramen för det kommunala uppdraget för stöd och service till dem som behöver hjälp. Verksamheten utgår från Motala, och de levererar även tjänster i Linköping och i Mölndal. Livskvalité 1 sysselsätter cirka 50 personer, de flesta har utländsk bakgrund. Enligt delrapporter för aktiebolagets första verksamhetsår, som omfattar nio månader, har omsättningen varit 1,7 miljoner kronor.

– Det känns jättebra att få den här utmärkelsen, jag är överlycklig. Jag vill tacka alla som har stöttat oss, säger Banaz Hamdi.

– Det betyder att vi har lyckats, säger Amanj Aziz.

Livskvalité 1 och Top Städ Service i Sverige går vidare till den nationella tävlingen i Stockholm.