• Lagkaptenen Katarina Westlund med vinnartrion Johanna Kåhlin, Joline Ramstedt och Robin Karlsson. Foto: Katarina Westlund
  • Det mumsiga resultatet, som fick det att vattnas i juryns munnar. Foto: Katarina Westlund

De blev Årets vildmarkskockar

Årets vildmarkskockar kommer från Östgötaslätten. Förra veckan ordnades Vildmarkens kocktävling på Rödbergsfortet - en fästning i Boden. Vinnarlaget från Mjölby gymnasium Dackeskolan vinner nu en tur i vildmarken.

– Åh det känns jättebra. Vi gick mest in för att laga god mat, men konkurrensen var tuff. I slutet var vi och tvåan Lycksele helt lika poängmässigt så det fick bli handuppräckning i juryn. Vi är ett bra team med en fantastisk mentor. Katarina Westlund lägger verkligen ner hela sin själ i det här, säger en glad Joline Ramstedt som ”firat vinsten med att jobba i helgen”.

Det vinnande vildmarksteamet består av Johanna Kåhlin från Vadstena och Robin Karlsson och Joline Ramstedt från Mjölby, under ledning av lagkaptenen Katarina Westlund.

Imponerande teknik

Motiveringen lyder: ”För en välkomponerad meny där man visar prov på kunskap i teknik och smak samt vackra presentationer. Man har lyckats blanda restaurangköket med vildmarken på ett tillfredsställande sätt. Eleverna om har även visat prov på gott samarbete samt bra hygien vilket är A&O i ett restaurangkök.”

– Det var en utmaning att laga mat över öppen eld, det är vi inte vana med. Det är inte bara att skruva upp värmen på plattan direkt, utan får planera elden i förväg, säger Joline, som vanligtvis inte rör sig överdrivet mycket i naturen. Hon var med även i fjol medan lagkamraterna är nya.

– I slutet av september får vi vårt pris – en vildmarksresa arrangerad av Jägarförbundet. Att kolla på en jakt, och få delta i hela processen från djur till skogen till färdig mat. Det blir en upplevelse!

 

FAKTA Vinnarmenyn

”Skogens skafferi”

Renrostbiff glazad med tranbär, norrländsk ragu, potatiskroketter panerade i hyvlad mandel, gräddkokt spetskål, bräserad morot, inkokta steklökar samt smörstekt shiitake ”Fjällsjöarnas stolthet”.

Mildrökt röding med fänkål och äpple, variation på lappskojs, pepparrotssås, inlagd gurka, syrad lök, beta och brynt smörvinägrett samt tunnbröd med smör smaksatt med messmör