• Kaj Sivervik fick tillsammans med Patrik Lindecrantz ta emot Nyponpriset i år. Foto: Tommy Petersson
  • Lars Winnerbäck vill med stipendiet uppmärksamma personer som berikat Linköpings Kulturliv. Foto: Linn Strelin
  • Patrik Lindecrantz och Kaj fick blommor också. Foto: Carolina Thedéen

De fick Nyponpriset

Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz från Gaphals fick i fredags ta emot 2017 års Nyponsstipendium. Stipendiet instiftades 2016 av Lars Winnerbäck för att uppmärksamma personer som berikat Linköpings Kulturliv. Förra året var det Babettes kafferi som tilldelades stipendiet men i år övertog den lokala musikarrangören Gaphals äran.

Gaphals har i sju år varit konsertarrangör med över 400 konserter och även ett skivbolag med över 150 releaser. Man har med detta varit en viktig del i den förändring som skett inom Linköpings kulturliv, som nu 2017 är en stad som huserar både framgångsrika artister och liveklubbar.

– För lite över tio år sedan flyttade jag till Linköping. Jag möttes då av en stad fylld med ölhävande personer utan framtidstro som längtade bort från Linköping till något bättre. Vad som var bättre någon annanstans, det visste nog ingen. De flesta lyfte inte ett finger för sin tillvaro i Linköping, säger Kaj Sivervik i ett pressmeddelande och fortsätter

– Vi är enormt tacksamma för att uppmärksammas och belönas med 2017 års Nypon. Vi vill tacka alla som gjort vårt arbete möjligt genom att tillhandahålla utrymmen för skapande i samhället. Oavsett om det är lokaler, kunskap, tid eller pengar. Vi har haft en enorm hjälp av Studieförbunden Studiefrämjandet och Sensus som idag är regionens klart viktigaste kulturaktörer. Bra kultur är rotad i närsamhället.

Hanterar projekt

Gaphals har genom åren byggt upp en administrativ logistisk struktur för att kunna hantera kulturella projekt. Lokala konstnärer, musiker och skapare har genom Gaphals fått bollplank och nätverk för att utvecklas från lovande till extraordinära skapare som ger avtryck för generationer framöver.

– Linköping var på 1990 talet en stor musikstad men hamnade i en tillfällig svacka under början av 2000talet. Nu är musiklivet bättre än någonsin, säger Patrik Lindecrantz.

– Linköping var en stad som hade problem att ta hand om sin potential, men som hade en enorm naturtillgång i dess råvara. Jag upplever idag att vi har varit med och förändrat Linköping som stad, under de åren vi har varit aktiva har vi kontinuerligt arbetat för att få Linköping att bli navet i denna fantastisk kulturregion. Vi har från dag ett haft som mål att göra detta till en region som man inte skall vilja flytta ifrån utan som man skall vilja flytta till. Vi som bor i regionen skall ha samma möjlighet till kultur som i någon av Sveriges idag största kulturregioner, menar Kaj avslutningsvis.

 

Gaphals i korthet

Gaphals startade för sju år sedan gjort över 400 konserter och gett ut drygt 150 skivor.

Idag drivs skivbolagen The Sign Records, Lövely Records, Gaphals, Religious Vömit och Daughters and sons records samt arrangörsverksamheten City To City från en kontor/skrubb i centrala Linköping.

Några av de artister som uppträtt på konserter arrangerat av Gaphals är

Ghost, Den Svenska Björnstammen, Discharge, Bob Hund, Johnossi, Raw Power, Poison Idea, Shonnen Knife, Melt Bannan, Mustasch, Stiff Little FIngers, Roffe Wikström, Skraeckoedlan, Thomas Stenström, Hurula, Blues Pills, Millencolin, Asta Kask, Matti Alkberg, De Lyckliga Kompisarna, Dia Psalma, Totalt Jävla Mörker, Kvelertak, Entombed AD, Refreshements, Vånna Inget, Laakso, Makthaverskan med flera.