• Lisen och Emma Adbåge fick ta emot Rolf Wirténs pris av Landshövdingen. Tommy Pettersson

De fick Rolf Wirténs kulturpris

Så var det dags igen för den årligt återkommande prisceremonin på slottet för Rolf Wirténs kulturpris. I år blev det barnboksförfattarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåge som fick Rolf Wirténs pris 2017.

Priset, som delades ut för 17:e gången, ges till kulturutövare med anknytning till Östergötland. Insatserna ska göras inom verksamhet som kan rymmas inom något av begreppen bild, ord eller ton.

Skriver tillsammans

Pristagarna fick ta emot priset idag vid en ceremoni på Linköpings slott av Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson som även är ordförande i Rolf Wirténs stiftelse.

Emma och Lisen Adbåge är 34 år gamla och växte upp i Sya. De har skrivit barnböcker tillsammans och på egen hand samt illustrerat åt andra. Förra året fick författarsystrarna Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris för boken Halsen rapar, hjärtat slår. Emma har även varit nominerad till Augustpriset.

Juryns motivering:

"Emma och Lisen Adbåge har tillsammans och var för sig skrivit och illustrerat ett stort antal av barn och föräldrar mycket uppskattade och av recensenter hyllade barnböcker. Böckerna beskrivs som geniala i sin enkelhet med okonventionella berättelser som hyllar nyfikenhet och kreativitet. Bilder som sprudlar av uppfinningsrikedom kombinerat med ett språk fyllt av underfundiga ordvändningar. Stilen är djärv och ny. I den gemensamma boken - Halsen rapar, hjärtat slår - beskrivs i versform ett antal händelser ur barns vardag på ett uppfriskande och minnesvärt sätt. Emma har bland annat varit nominerad till Augustpriset och Lisen har exempelvis blivit uppmärksammad internationellt med en White Raven bok. Tillsammans har de fått Lennart Hellsing-priset."

Tidigare pristagare:

2000: Hans Lundgren, dirigent

2001: Bertil Almlöf, konstnär

2002: Inget pris delades ut.

2003: Gunnar Lindqvist, före detta museichef, författare

2004: Louise Hoffsten, sångerska

2005: Gunnar Gebbe Björkman, konstnär

2006: Gerda Antti, författare

2007: Johan Celander, teaterchef

2008: Bettina Kjellin, kulturpersonlighet

2009: Christer Elderud, fotograf

2010: Hans Hermansson, konstnär

2011: Berit Johansson, glaskonstnär

2012: Göran Bergengren, författare

2013: Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien

2014: Stina Opitz, konstnär

2015: Martin Kylhammar, professor

2016: Staffan Mårtensson, klarinettist

2016: Staffan Mårtensson, klarinettist