• Martin Hultgren och Gustav Andersson tycker det är skönt att gå i mål med sitt långa filmprojekt. Foto: Julia Kimell

De filmar kor som inte flyr

Tre linköpingskillar har jobbat i 2,5 år med filmen Kor flyr inte. I söndags hade den premiär på SF-biografen i Linköping. Lärorika år där ingenting har lämnats åt slumpen.

Gustav Andersson och Martin Hultgren är två av de tre upphovsmakarna och skribenterna till filmen som är tänkt som en pilotfilm som kan leda till något mer, beroende på hur filmen tas emot av publiken. Robin Kahrle är den tredje i trion i det egna bolaget Marday media.

– Får vi folkets stöd kan en långfilm bli möjlig. Det vore drömmen, säger de.

Robin är den enda som har skådespelat innan – så de tänkte att han skulle passa in till en av rollerna, vilket han gjorde. Gustav är den som sköter alla effekter, till exempel då en bensinstation exploderar i ett eldmoln.

– Det är kul med specialeffekter, så det satsar vi mycket på, med inspiration från påkostade amerikanska komedier. Folk kommer nog tro budgeten är högre än den är, säger Gustav.

Lågbudget

Alla tre gick gymnasiet tillsammans och där någonstans föddes idén om att göra en film som var något annat än en platt komedi.

– Vi ville stick ut lite, och visa att det går att göra film utan en stor budget. Vi har de tekniska kunskaperna som krävs för att göra långfilm.

Projektet växte, de sökte skådespelare och hade mycket tur både med det, och med att få stöd från Film i öst och Linköpings kommun, även om de behövt ta betalprojekt på sidan av också.

– Det svåraste under projektets gång har varit att få tid till allt. Det är svårt att hitta motivation hela tiden, speciellt utan pengar, men stödet från kompisar har betytt mycket, när de följt oss i framgångarna.

Komma över sorg

Filmens handling går ut på att tre grabbar hamnar i trubbel. Huvudpersonen är nydumpad och mår dåligt, så kompisarna – med vitt skilda personligheter - tar honom med ut på äventyr. Det orsakar kaos, besvärligheter och trubbel, eftersom kompisarna mest bryr sig om sig själva.

– Allt bygger på att det går fel när de spränger en bensinstation, varför, får man tänka efter själv. Filmandet tog några dagar. Det blev mycket pusslande, så vi har lärt oss mycket – hur man bibehåller intresset under filmen. Vi är ett mer komplett team i dag än när vi började.

Gustav har läst digital visualisering, och Martin började driva företag efter gymnasiet efter att ha gått en foto- och filmkurs.

– Jag är egentligen helt självlärd. Musikvideor har jag hållit på med längre, men mest intensiv inlärning var när jag för några år sedan fick gå med en professionell filmfotograf. Då lärde jag mig mer än jag hittills lärt mig på 7 år, säger Martin.

Kul med premiär

– Vi har upplevt en positiv storm med folk som vill se den. Efter visningen ska vi försöka sälja in den, och visa den på filmfestivaler. Förhoppningsvis är folk nöjda med vad vi gjort. Vi har petat i den så mycket det går. Det är otroligt kul och skönt att den är klar nu.

Och korna, de spelar en central roll hela filmen igenom.