• Haidar Alsultani och Patryk Makowski är nya ägare till Café Chocolat i Linköping. Här är de på kaféets innergård och serverar espresso och cappuccino och läckra praliner. Foto: Leif Larsson

De för kaféets arv vidare

Patryk Makowski och Haidar Alsultani är kompisar sedan ett knappt årtionde tillbaka och de har länge smitt företagsplaner. Den 1 maj slog de till och blev nya ägare till Café Chocolat i Linköping.

– Vi ville gärna göra något ihop. Men det var inte ett kafé som var vår första idé, berättar Patryk.

De träffades första gången på ett gym. Deras fruar hade då redan lärt känna varandra. Paren fick barn nästan samtidigt och snart hade starka band knutits mellan familjerna, som nu alltså mynnat ut i en gemensam rörelse.

– Tanken är ett familjekafé där våra fruar jobbar. Patryks fru börjar 1 augusti men min får vänta, hon är gravid igen. Vi har fyra anställda. Planen är att Patryk och jag ska jobba här så mycket vi kan. Vi har andra, ordinarie arbeten och dem ska vi behålla, förtäljer Haidar.

Gammalt och nytt

Det ansedda kaféet i centrala Linköping öppnade med nya ägare den 2 maj. Kunderna känner igen det mesta i utbudet, de fina kaffet från da Matteo, den läckra chokladen och pralinerna från Jan Hedh och bakelserna från Lanemo. Kaffet är kenyanskt, brasilianskt, etiopiskt och colombianskt, chokladen kommer från Peru och bakelserna är "linköpingska".

Haidar och Patryk satsar också nytt. Som till exempel den klassiska polska rätten zapiekanka som polskfödde Patryk hade som menyidé.

– Det är en baguette som fylls med champinjonröra och med riven ost på och som sedan sätts in i ugn. Det är snabbmat i Polen men här har vi gjort den till en full lunchrätt, omvittnar Haidar som har både polska och irakiska rötter.

Fler lunchrätter

Körsbärstårtan med mascarpone, nutella och körsbärskompott är också en nyhet på menyn. Dessutom tillförs alternativa lunchrätter från 23 maj. Varje dag har en återkommande rätt. Det är pajer, kycklingcurrygryta, strimlad biffpasta, dubbelrökt laxfilé och pulled chicken.

– Många stamgäster har ätit här i flera år och de har haft önskemål om något nytt, förklarar Haidar.

Kaféet har 40 platser inomhus och 30 på en innergård. Den relativa litenheten hindrar inte från att kaféet belönats med plats i White Guide som bedömer förtäringsställen i Sverige.

– Det är bara två kaféer i Linköping som är med och 336 i Sverige, berättar Patryk Makowski. Till sist påpekar Haidar Alsultani att man tar över ett välrenommerat och väl fungerande kafé och att man vill fortsätta på inslagen linje samtidigt som man lyssnar på önskemål hos kunderna.

– Vi har ingen tanke på att ändra konceptet, bara bredda det.