• Behrang Miri höll en inspirationsshow. Foto: Emma Taube Sjöstedt

De gör hållbarhet levande

We_change är i stan

Hållbarhet. Den frågan är i fokus nu när we_change är i Linköping. Över 1 200 elever från hela Östergötland medverkar i går och i dag då hållbarhetsprojektet we_change är i Katedralskolan. Ungdomar.se har funnits i 15 år och har jobbat med att skapa plattformar både digitalt och fysiskt ute i skolor.
–Vi jobbar mycket med vad unga diskuterar online och vilka fokusområden som finns. Framför allt sysselsättning, hållbar utveckling och psykisk hälsa fokuserar vi på just nu, berättar Jenni Nylander, tillförordnad vd för Ungdomar.se.

”Skolan behöver stöd”

För att svara upp mot ungdomarnas oro startade Ungdomar.se we_change för fyra år sedan, och för tredje året stannar Sverigeturnén i Linköping.–Med we_change vill vi göra begreppet hållbar utveckling intressant och roligt. Vi vill även inkludera ungdomarna i samtalet om både samtiden och framtiden, säger Jenni Nylander och tillägger:

–Överlag får we_change jättebra respons. Eleverna är väldigt intresserade av frågorna. Vi ser också att skolan behöver stöd och att de uppskattar en extra katalysator.

På ungdomarnas villkor

En programpunkt som många elever uppskattade i går var Behrang Miri inspirationsshow. Behrang Miri är rappare i grunden och har varit med i Melodifestivalen. Han har flera andra bollar i luften, exempelvis programledare, skådespelare och föreläsare.

–Tanken med inspirationsshowen är att på ett kreativt och roligt sätt, men även ett kritiskt sätt, jobba med kunskapslyft kopplat till ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och social hållbarhet. Jag vill bryta ner hållbarhet till något som ungdomar kan relatera till och jag försöker nå de unga på deras villkor och se dem som lika kompetenta som vuxna. Ungdomar är inte framtiden, de är här och nu.

Hållbarhet ur ett annat perspektiv

Eleverna Sanna Bertilsson och Simon Lindqvist uppskattade we_change, speciellt Behrang Miris föreläsning.

–Vi har jobbat med hållbarhet i skolan men det är roligt att se det ur ett annat perspektiv. Behrang Miris historier berörde oss.

–Jag gillar att we_change ger ungdomar i skolan ett större mervärde när det gäller föreläsningar, pedagogik och retorik. Det är lätt att säga hållbarhet, men vad betyder det egentligen? Jag tycker att we_change koncept är bra – att man kopplar in samarbetsparters så att ungdomarna får en relation till företag och organisationer som finns utanför skolan, säger Behrang Miri.

We_change anordnar en workshop där eleverna får diskutera hållbarhet med tio av landets största företag och organisationer. Dessutom medverkar eleverna i ett panelsamtal där de får ställa frågor till Ikea, Krav, Sida, Pantamera och Energimyndigheten.