• Det är Erik Carlsson från Herrsäters gård utanför Åtvidaberg som gör Sveriges bästa ostkaka tillsammans med systern Sara. Foto: Dennis Petersson
  • Familjen Carlssons ostkaka tog hem SM-guldet i Eldrimners årliga tävling. Foto: Dennis Petersson

De gör Sveriges bästa ostkaka

Inom sportens värld är vi vana att det delas ut ädla medaljer för imponerande bravader, men inom matbranschen är det inte alls lika vanligt. Trots det lyckades syskonen Erik och Sara Carlsson från Herrsäters gård utanför Åtvidaberg knipa hem SM-guldet för sin eminenta ostkaka."Strukturen är väldigt viktig", upplyser de.

Naturområdet Åtvidstorp ligger vid sjön Ören utanför Åtvidaberg. Här, på ett anrikt gästgiveri, lades grunden till ett recept som kom att leva kvar under flera generationer. När lantbrukaren Erik Carlsson besökte sin mormor lade han händerna på fyndet som redan då tillhört släkten under en lång tid. Han tog med det hem och tillämpade instruktionerna i praktiken, resultatet blev Familjen Carlssons ostkaka.

– Från början hade min mormor fått receptet av sin farmor, som var uppvuxen på gästgiveriet vid Åtvidstorp, så det är faktiskt ett lokalproducerat recept vilket är väldigt roligt. Det enda vi har justerat är att vi inte har någon bittermandel i, men i övrigt är det i princip helt intakt, säger Erik Carlsson från Herrsäters gård.

Lyckat initiativ

För fem år sedan påbörjade han tillverkningen av den lokala ostkakan tillsammans med sin syster Sara. Med mjölk och mjöl från den egna familjegården blev initiativet en succé, verksamheten växte och med en lokal i Åtvidaberg kunde produktionen utökas. Nu har den eminenta ostkakan belönats med ett SM-guld, vid Eldrimners årliga tävling för mathantverk, med motiveringen "En fantastisk god och fin småländsk ostkaka med bra textur och tydliga ostkorn".

– Jag tycker att det borde stå östgötsk ostkaka egentligen, för det känns viktigt för oss, men det är jätteroligt att vi vann. Vi har fått brons och silver innan, så det var klart att det kändes som det var vår tur på något sätt, men så fungerar det ju inte, men vi tycker att vår ostkaka är väldigt bra, säger Erik Carlsson och fortsätter: 

– Vi har hållit på och grejat med det här några år nu, och jag tror mycket handlar om att man lär känna mjölken då den är väldigt föränderlig. Strukturen är viktig, krämig men fast är målet, och uppenbarligen har vi lyckats fånga någonting där. 

Bygga nytt

Nu funderar duon på att bygga egna lokaler på gården, men något spadtag är ännu inte taget. Först ska den intensiv julsäsongen redas ut då marknaderna äger rum på löpande band.