• Hugo Moritz och Ludvig Elster är spelare i studenthockeylaget Make Believes. Laget spelar seriös ishockey i division 4 och är också med på allehanda skojiga jippon. Foto: Leif Larsson

De har roligt på och utanför isen

En del av dem som kommer till Linköpings universitet för att studera spelar ishockey på hemorten. Chansen finns att fortsätta under studietiden i hockeylaget Make Believes. – Inte minst söker man stämningen i omklädningsrummet, den är densamma överallt, förklarar Ludvig Elster, ordförande och spelare i laget.

Make Believes är både en studentförening och ett studenthockeylag. Grundidén är ett lag för studenter på Linköpings universitet, men numera kan även de som slutat med studier fortsätta. Idag har laget exempelvis två före detta studenter. En naturlig ingrediens i ett studentlag är hög omsättning på spelare.

– Tanken är fem till sex nya spelare varje säsong men nu har vi haft ett generationsskifte och fått in 10 till tolv nya. Vi har 33 spelare i truppen och det är killar från Kalix i norr till Skåne i söder, berättar Ludvig.

Stångebrohallen

Make Believes spelar i division 4 (sjättenivån i svensk hockey) och möter där fem andra lag, tre östgötska, Mighty Ravens från Linköping, Skärblacka och Finspång samt Katrineholm och Black Wings från Huskvarna. Totalt blir det 20 matcher under spelåret. De flesta hemmadrabbningarna äger rum i Stångebrohallen men någon enstaka match spelas i Saab Arena. Efter ungefär halva serien låg Make Believes på andraplats.

– Vi klev ner från division 3 till den här säsongen beroende på restider och prestationerna. Division 4 passar oss bättre men det är ändå seriös hockey. Black Wings och vi platsar egentligen i division 3, fastslår Ludvig.

Tidningen träffar Ludvig Elster och Hugo Moritz, webbansvarig och allt-i-allo i föreningen, för ett hockeysnack. Båda är 22 år och spelade hockey i andra lag förut, Ludvig i Arlanda Wings i Märsta och Hugo i Linköping HC. Båda intar oftast centerposition. Hugo förklarar lagets spelstil och har en anknytande anekdot.

– Det är mycket offensiv och vi håller sällan nollan. Jag minns en målvakt som stod i laget i nio år och aldrig höll nollan. Det var nära en gång men jag förstörde det. Jag trodde matchen var slut och sköt upp pucken i luften men det var några sekunder kvar och motståndarna tog pucken och gjorde mål.

Det roligaste hockeylaget

Make Believes är ett lag som har skoj på flera vis. Kallar sig Sveriges roligaste hockeylag. Ett skäl är allt annat som laget är med på förutom seriespel i division 4.

– Vi är ofta med i kortegen under Studentorkesterfestivalen och har med ett lag i dragkampen Drat i spat. Vi brukar gå till minst semi men i år var det ett mellanår, förtäljer Ludvig och tillägger:

– Vi är också med i Nordiska studentmästerskapen i ishockey. Tre lag från Sverige, två från Finland och ett från Norge deltar. Det är olika städer som arrangerar och var man än kommer så är det samma typ av hockeymiljö. En kul grej, tycker Ludvig.

Kända hockeyspelare?

Har då någon idag känd hockeyspelare på hög nivå lirat i Make Believes? Hugo funderar en stund.

– Nej, jag kan inte komma på någon. Det är ju snarare så att många som varit bra har kommit hit, säger han skämtsamt med ett åtföljande garv. En passande avrundning hos den roliga hockeyföreningen Make Believes.