• Naem Morad och Julia Ibrahim på väg in i sina respektive företag. Det äkta paret har nära till varandras jobb som finns på Vistvägen i Berga. Foto: Leif Larsson
  • Julias Klippotek har haft öppet sedan 15 augusti. Här ser Julia Ibrahim till att kunden Örjan Öhrling blir fin i håret. Foto: Leif Larsson
  • Naem Morad har haft Majeldens Cykelverkstad i tre år. Han lagar cyklar och servar mopeder och gräsklippare. Foto: Leif Larsson

De jobbar isär men ändå tätt ihop

Det äkta paret Naem Morad och Julia Ibrahim har dörrarna till sina företag bredvid varandra. – Det är roligt att vara så nära, tycker Julia.

De håller till på Vistvägen i Berga i Linköping. Julias Klippotek öppnade 15 augusti i år medan Naem har ägt Majeldens Cykel i tre år. De båda lokalerna gränsar till varandra och har bara en dörr emellan sig. Tidigare var allt cykelverkstad. I några månader byggdes det om och nu har Julia en ljus, öppen och fräsch frisersalong medan det hos Naem ser ut som det ska i en cykelverkstad; verktyg på väggarna, arbetsbänkar och cyklar på rad som ska lagas.

– Julia och jag brukar äta lunch ihop och fika ibland. Om vi hinner. Det är här vi kan få tid med varandra, hemma tar våra tre barn mycket tid, säger Naem.

Ingen stress

Cykelverkstaden har funnits ända sedan 1946 och haft flera ägare. Nu är det Naem som driver den och det går bra. Han lagar allt på cyklar som exempelvis växlar och punkteringar. Han servar också mopeder och gräsklippare.

– Det är bra i Berga. Det är nära till många kunder i Berga, Vidingsjö och stan men det kommer kunder från hela Linköping. Många är nöjda och rekommenderar mig till andra, säger Naem med en ödmjuk min.

På en dag kan det bli 10-15 cyklar som tas om hand. Naem gillar sitt jobb och han har en bakgrund inom mekanik.

– Det är ingen stress, det behöver inte bli klart på tio minuter. Jag kan arbeta i en lugn takt. Jag tycker om det här hantverket, klargör han.

På vintern är det något lugnare men många kommer in och vill byta till dubbdäck. Naem köper också in och säljer begagnade cyklar, om säljaren har kvitto vill säga, annars blir det nobben.

Nöjd kund

Julias Klippotek är således nystartat och och ingår som en verksamhetsgren i cykelföretaget.

– Det går bra, kunderna blir fler och fler, påpekar Julia.

Naem och Julia kommer från Syrien och där arbetade Julia som frisör.

– Jag har också varit frisör i Linköping i fyra år och nu satsar jag på något eget, berättar hon.

Kunden Örjan Öhrling får sin kalufs friserad och säger när Julia är klar:

– Min ordinarie frisör är sjuk så jag provade något annat när jag ändå var i Berga. Det blev bra, konstaterar han.

Till sist får Naem frågan: Är det något i utrustningen som är likadant hos er båda?

– Nej, eller kanske min varmluftpistol och Julias hårtork, säger han med ett skratt.