• Kimberley French och Daniel Modig för Parkour Linköping. Foto: Stefan Hedström
  • Kinmerley French hoppar över staketet med lätthet. Foto: Stefan Hedström
  • Daniel Modig i full sving. Foto: Stefan Hedström

De överkommer sina hinder

Man kan förenklat kalla parkour för hinderbana i stadsmiljö. Men, det är mer än så, det är en filosofi i att ta sig över hinder.

Namnet parkour användes först 1998 och betyder bana eller rutt. Det skapades av David Belle i början av 1990-talet i Lisses, en förort till Paris. Det man sedan gör är fysiska övningar som att hoppa mellan tak eller ledstänger, det vill säga vad stadsdjungeln har att erbjuda för hinder.

Hinder

– Vi bygger upp vår kropp fysiskt och psykiskt för att få bort mentala hinder som även kan tillämpas i vardagen. Till exempel att göra hopp på hög höjd behöver inte betyda att det är fysiskt svårare, men hindret är mentalt i och med höjden, förklarar Kimberley French.

Ung förening

Parkour Linköping som förening har inte funnits speciellt länge, men träningen ihop desto längre.

– Vi gick ihop från gruppen Outside Parkour till det vi är idag. Sammanlagt är vi runt 15 stycken som kör. Just nu tränar vi två gånger i veckan, en ute och en inne. Enda kravet vi har är åldersgränsen på 16 år, säger Daniel Modig.

Inbrottstjuvar

– För 2,5 år sedan när jag började, så hade jag en spärr gentemot ”hoppa runt” mitt i stan, i alla fall när jag tränade själv. Men det gick över med tiden, skrattar French och Modig flikar in, en gång när vi tränade, trodde en person att vi höll på att göra inbrott. Men vi är alltid trevliga, om någon tycker att vi stör, då går vi helt enkelt bort.

Den egna förmågan

Det är absolut ingen sport endast för atleter, utan alla får vara med.

– Min bror tränar i parkour och när han kom till en skolklass var det en kille som var rullstolsbunden och han fick köra efter sin förmåga, berättar French.

– Det handla om att överkomma sina egna hinder, inte någon annans, avslutar Modig.